peterActorul irlandez Peter O’Toole, care a devenit celebru odată cu filmul ‘Lawrence al Arabiei’, în regia lui David Lean, a murit la vârsta de 81 de ani, a anunțat agentul său, Steve Kenis, relatează AFP, EFE și The Guardian.

Actorul, care a învins un cancer la stomac în anii 1970, a decedat sâmbătă, la spitalul Wellington din Londra, după o lungă suferință, a precizat Steve Kenis.

O’Toole a anunțat anul trecut că renunță la actorie.

„Este timpul să arunc prosopul. Să mă îndepărtez de scenă și de cinema”, a spus el atunci, într-un comunicat citat de revista People.

„Viața mea profesională de actor — pe ecran și pe scenă — mi-a adus susținerea publicului, împlinire emoțională și confort material”, a mai spus celebrul actor.

„M-a adus în contact cu oameni minunați, prieteni buni cu care am împărțit soarta care le revine tuturor actorilor: eșecurile și succesele”, a afirmat el.

„Totuși, consider că fiecare trebuie să decidă când este timpul să se oprească. De aceea îmi iau adio de la profesie, cu ochii uscați și o profundă gratitudine”, a mai scris Peter O’Toole.

Originar din Irlanda, Peter O’Toole, actorul cu ochii albaștri, și-a petrecut tinerețea în nordul Angliei și și-a făcut debutul pe scenă la 17 ani la Londra, jucând în drame de Shakespeare înainte să explodeze pe ecran sub regia lui David Lean în ‘Lawrence al Arabiei’ (1962).

El a primit opt nominalizări la Oscar într-o carieră care cuprinde remarcabile interpretări, cum sunt cele din ‘Caligula’ (1979) sau ‘Ultimul împărat’ (1987), fără a câștiga nicio statuetă. El a fost recompensat totuși cu un Oscar onorific în 2003. AGERPRES/

Recomandările redacției