Fostul fundaș al echipei Poli Timișoara, Marian Cisovsky, a decedat la doar 40 de ani. Suferea de ALS (scleroză laterală amiotrofică) din 2014.
Vestea tristă a fost anunțată de cei de la Viktoria Plzen, pe pagina de facebook a clubului. „Astăzi (n.a. 28 iunie) este cea mai tristă zi. Trebuie să anunţăm cu tristeţe că Marian Cisovsky ne-a lăsat pentru totdeauna. Sincere condoleanţe pentru familia lui Marian”. Ex-apărătorul jucase la Plzen în perioada 2011 – 2014.
Marian Cisovsky se retrăsese de șase ani din fotbal, iar la Poli Timișoara, unde a jucat din 2008 și până în 2011, a fost apreciat. El a bifat 70 de meciuri pentru bănățeni.
Cisovsky a jucat ultima dată pentru Viktoria Plzen, care a câştigat titlul în Cehia, în 2015. Echipa i-a dedicat succesul, fiind invitat de onoare la celebrarea trofeului. A fost apaludat de un întreg stadion, iar antrenorul de atunci al echipei, Miroslav Koubek, spunea: „Sunt un om dur, dar am lacrimi în ochi pentru Marian. Dacă aş putea renunţa la titlul pe care l-am aşteptat de 32 de ani pentru sănătatea lui Marian, aş face acest lucru imediat”.
Problemele fostului jucător al Timișoarei au apărut în 2014. S-a accidentat la genunchi și a efectuat un set de analize, des­coperindu-se că are ALS. „Marian nu a spus nimănui în acea perioadă despre boală”, spuneau atunci colegii.
Stephen Hawking, aceeași boală ca a lui Marian Cisovsky
În 2018, fizicianul Stephen Hawking a decedat la vârsta de 76 de ani. Când avea doar 21 de ani a observat pentru prima dată o slăbiciune a mușchilor și după analize i se pune un diagnostic crunt: scleroza laterală amiotrofică. A fost unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani și o bună parte din viață a fost țintuit într-un scaun cu rotile.
La 20 de ani, Hawking a obținut titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde de altfel și-a început activitatea didactică și știintifică.

Recomandările redacției