A murit Mihăilă Cofariu, eroul bătut cu bestialitate în 1990, de către etnicii maghiari

0
743

Mihăilă Cofariu, eroul conflictului interetnic din 1990, a murit. Bărbatul avea 73 de ani şi este înmormântat astăzi. 

Primarul comunei Ibăneşti, Dan Vasile Dumitru, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că a murit Mihăilă Cofariu, unul dintre cei răniţi în timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureş, din martie 1990, iar înmormântarea va avea loc, sâmbătă, în cimitirul familiei.

Mihăilă Cofariu avea 73 de ani şi de 30 de ani, din martie 1990, suferea de mai multe afecţiuni, în urma traumatismelor suferite atunci. „Avea probleme cu rinichii, cu ficatul şi se mişca foarte greu, doar cu un cadru de metal. Era un om simplu, treceam de câteva ori pe an pe la el, din prietenie, şi îl ajutam cu tot felul de probleme care ţin de adminstraţia locală, cum ar fi, de exemplu, lemnele de foc care se găsesc greu, chiar dacă suntem la munte”, a declarat primarul Dan Vasile Dumitru, scrie agerpres.ro.

Conflictul interetnic din 19-21 martie 1990 de la Târgu Mureş s-a soldat cu 5 morţi (2 români şi 3 maghiari) şi 278 de răniţi. Un număr de 30 de persoane au fost trimise în judecată, alte 21 arestate în cursul urmării penale, dintre care 12 romi, 8 maghiari şi un român, iar instanţa a condamnat 8 persoane, un maghiar şi 7 romi.

Imaginile cu Mihăilă Cofariu, în timp ce era bătut de către etnicii maghiari în timpul conflictului din martie 1990, în centrul municipiului Târgu Mureş, au făcut înconjurul lumii.

În urma rănilor suferite, Mihăilă Cofariu  a fost pensionat pe caz de boală şi a trebuit să trăiască numai cu o pensie de câteva sute de lei.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.