Uica Mihai, de mai bine de zece ani colaborator al Radio Timişoara şi TVR Timişoara, s-a stins astăzi din viaţă după o îndelungată luptă cu o boală necruţătoare.

Mihai T. Ioan, poet , scriitor și jurnalist, cel pe care întreg Banatul l-a cunoscut drept  Uica Mihai, a dăruit ca nimeni altul din bunătatea-i fără margini și din talentul uriaș. Reţetele lui, pe care le-am auzit în fiecare sâmbătă dimineaţa la Radio Timişoara, fac deliciul graiului şi cuinei bănăţene deopotrivă.

Astăzi, Mihai T. Ioan, „Uica Mihai” cum îl știau toți cei care îi urmăreau pe TVR 3 celebra emisiune „Sarea în bucate”, a urcat în ceruri pentru a le găti de acum încolo îngerilor, dar și celor plecați dintre noi și de lângă el de-a lungul anilor. O boală urâtă, nemiloasă, i-a curmat viața la numai 64 de ani, vârstă la care bărbații devin înțelepți și se apucă de scris memoriile. Se născuse la Reșița, dintr-o familie simplă ale cărei rădăcini se trăgeau din Armenișul lui Nana Florea. „Pătimaș și înrăit într-ale scrisului, visător și petrecăreț, oarecum boem și naiv, cum îi plăcea să se definească, iubitor de un rachiu bun, de o mâncare copioasă și orice este scris în cuvinte”, Mihai a făcut de toate înainte, dar și după revoluția la care a fost parte. În anii ’90 a înființat unul dintre primele ziare cărășene, săptămânalul „Fruncea”, apoi a devenit, pe rând, poet, scriitor, umorist, om de afaceri (a avut o langoșerie în Govândari), om de radio și televiziune, s-a mutat de la Reșița, la Timișoara, iar până la urmă la Buziaș. A scris poezii, proză, „literatură nostalgică”, literatură în grai, cărți cu rețete din bucătăria bănățeană, a colindat târgurile și bâlciurile cu ceaunul său. Peste tot unde mergea punea de o ciorbă și o mămăligă, de un festival culinar, bucurând privirile și hrănind sufletele oamenilor cu bunătățile sale.

Recomandările redacției