Aproape 400 de elevi au fost prezenţi vineri, 6 mai, la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, ca participanţi la a VIII-a ediţie a con­- cursului internaţional de matema­tică organizat de Facultatea de ştiinţe exacte a universităţii. Elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la licee din Arad, Timişoara şi din Serbia s-au înscris la una din cele două probe din cadrul competiţiei: ma­tematică sau informatică. Tot în cadrul evenimentului a fost organizată şi sesiunea de comunicări ştiinţifice care se adresează stu­- denţilor UAV şi celor din alte centre universitare, sesiune la care şi-au anunţat participarea peste 20 de studenţi.
Concursul a fost înfiinţat în anul 2009 şi, datorită numărului tot mai mare de participanţi  înscrişi la fiecare nouă ediţie, deci a succesului înregistrat, a fost inclus în calendarul de concursuri al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Ca un corolar, participarea  elevilor din Serbia i-a conferit şi statut de concurs internaţional.
La deschiderea festivă a participat conducerea UAV, prof. Univ .dr. Ramona Lile, prorectorii conf. univ. dr. Codruţa Stoica şi conf. univ. dr. Păstorel Gaşpar, alături de colectivul de cadre didactice al facultăţii. Le-au urat succes elevilor şi reprezentanţii IŞJ Arad: inspector şcolar general adjunct Anca Stoenescu şi inspector de matematică Viorel Tudoran.
O prezenţă deosebită, apreciată la superlativ de toţi organizatorii şi de elevii români a fost micul dar inimosul grup de elevi români veniţi din Serbia. Sosiţi cu greu după peripeţii nedorite şi greu de acceptat, românii din Serbia au fost primiţi cu aplauze, constituindu-se într-o lecţie de românism şi de patriotism cum rar se mai găseşte la noi, cei dinlăuntrul ţării. Ca în fiecare an, motorul care i-a pus în mişcare pe liceenii români din Banatul sârbesc („Banatul orfan” spunea conducătorul grupului), a fost profesorul charismatic, poetul sensibil şi românul clocotitor Teodor Groza Delacodru.

Concursul de matematică şi informatică Caius Iacob este una din acţiunile de anvergură şi de suflet ale Universităţii Aurel Vlaicu, motiv pentru care conducerea instituţiei de învăţământ superior i-a salutat cu căldură pe participanţi şi pe dascălii care-i îndrumă şi i-a felicitat călduros pe organizatori pentru perseverenţa cu care urmăresc o idee mai mult decât lăudabilă. „Este o onoare şi o bucurie pentru noi să vedem că tot mai mulţi elevi se înscriu la acest concurs. Felicit conducerea facultăţii pentru modul în care a organizat acest concurs, pentru încăpăţânarea de a continua şi a dezvolta această competiţie care contribuie la creşterea vizibilităţii  UAV”, a spus în scurta sa alocuţiune de bun venit şi de salut prof. univ. dr. Ramona Lile, rector al UAV, .
Facultatea organizatoare i-a salutat pe cei prezenţi, le-a urat tuturor succes, însă ceva deosebit a fost rezervat delegaţiei româneşti din Serbia. „Vreau să mulţumesc tuturor celor care au răspuns provocării noastre matematice, în special prietenilor noştri din Serbia, pentru efortul pe care îl fac an de an de a participa la concursul nostru”, a declarat prof. Univ. dr. Mariana Nagy, decana facultăţii.
Rezultatele concursului se vor cunoaşte pe 16 mai, în aceeaşi zi urmând a se face şi premierea câştigătorilor.

Recomandările redacției