Nici nu s-au stins bine artificiile de Revelion că elevii au fost nevoiți să se întoarcă  la şcoală, deoarece pentru  gimnaziu şi liceu cursurile au început de astăzi. Mulţi elevi şi părinţi sunt supăraţi că au fost nevoiţi să îşi scurteze vacanţa și să se întoarcă de la țară sau din concedii.  Autorităţile din Educaţie spun însă că nu există altă soluţie pentru recuperarea zilelor libere de anul trecut.

Așadar, Ministerul Educației vrea să recupereze cele două săptămâni de vacanţă forţată de la finalul lunii octombrie. În acesta an vacanţa de iarnă a  fost  mai scurtă și a durat doar şase zile fără weekend-uri.

S-a ajuns aici pentru că, din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus, au avut două săptămâni de vacanţă forţată la finalul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie. Ministrul Educaţiei a hotărât atunci că materia se poate recupera prin scurtarea vacanţei de iarnă cu o săptămână şi anularea activităţilor din Şcoala Altfel din acest an.

,,Autoritățile au  senzația că se face școală în această săptămână, când știm foarte bine că nu prea se va face. Elevii vor fi obosiți și cu greu îi vom putea ține în priză la ore”, spune un profesor.

,,Nici nu ne-am dezmeticitit bine după sărbători, nu au reușit nici să-și  facă temele de vacanță, pentru copii e urât să mergi la școală în 3 ianuarie”, spune o mamică.

,, Nu sunt foarte încântat că încep cursurile, cu toate că îmi doresc să mă văd cu colegii, dar parcă e prea repede și mă simt obosit”, spune un elev.

Mai norocoși sunt cei din clasele primare, grădiniţe şi creşe care mai au o săptămână liberă. ,,E aiurea, ne-au dat ăeste cap cu vacanța asta. Am fost nevoiți să ne întoarcem de la țară deoarece cea mare e clasa a IX-a iar cel mic e a IV-a. Baiatul va sta acasă încă o săptămână. Niciodată, de când mă știu, nu a început școala așa repede”, spune un alt părinte.

Semestrul I continuă până în dată de 17 ianuarie, când începe imediat semestrul al doilea. Nu va mai există o vacanţă intersemestrială că în ceilalți ani, iar următoarea este abia vacanță de Paşte.

Autorităţile nu iau în calcul o altă variantă de vacanţă. Speră să ţină şcolile deschise cât mai mult timp, în condiţiile în care în alte ţări, cum ar fi Italia sau Olanda, orele se desfăşoară online deocamdată, din cauza noii tulpini Omicron

Recomandările redacției