A treia ediție a sărbătorii „Zilele satului Peregu Mare“ a fost un succes

0
462
VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

zi PereguM 2

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100
VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100
VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100
VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

Timp de două zile, în Peregu Mare s-a desfășurat, pe o vreme frumoasă și caldă, a treia ediție a sărbătorii „Zilele satului Peregu Mare“. Programul a fost variat și deosebit și participarea numeroasă, atât din partea artiștilor cât și a spectatorilor.
Prima zi – sâmbătă, programul a început la ora 15 cu un concurs de ceaune, fiecare echipă gătind după rețeta sa specială. Câștigătorii au fost, în odine: echipa Barabaș-Țepeș, echipa Pișta, echipa Paprika. Pe Stadionul Viitorul a avut loc meciul amical de fotbal între echipele Viitorul Peregu Mare și Gloria Secusigiu, încheiat cu un scor rotund: 5 la 5! A urmat un concert de muzică ușoară sus­ținut de formația Daggu Project și apoi balul în aer liber cu forma­ția Riziko, până după miezul nopții.
Duminica, a doua zi a sărbătorii a debutat cu Defilarea Festivă, în frunte cu majoretele din Nădlac, fondul sonor fiind sus­ținut de Formația Riziko. A urmat slujba ecumenică la Biserica Romano-Catolică ținută de preotul Demeter Solomon. Slujba s-a ținut în patru limbi – ale etniilor din comună.
La ora 16 s-a făcut depla­sarea spre scena din parc. Aici, primarul Emeric Kovacs a adresat salutul său de bun-venit tot în patru limbi (maghiară, română, slovacă și germană). Alături de localnici au fost și numeroși oaspeți din împrejurimi și din Arad precum: primarul din Șeitin – Mircea Totorean, primarul din Dorobanți – Vicențiu Almași, viceprimarul din Semlac – Geani Cazacu, Peter Farago – președintele UDMR Arad, Francisc Gaal – vicepreședintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România.
În cuvântul său, primarul Emeric Kovacs a subliniat și câteva realizări: „am reușit să introducem apa pe două străzi, am făcut 1,3 km de trotuare moderne – cu fonduri UE, am semnat contracthâul de execuție pentru asfaltarea unor străzi, lucrări ce vor începe în a doua jumătate a lui septembrie; până în iarnă vom fina­liza reabilitarea iluminatului stradal în toată comuna și extinderea lui, prin montarea de LED-uri ce vor aduce o economie deosebită“.
Primarul a dat apoi microfonul tinerilor Denisa Morong și Sergiu Vacuț care au prezentat mai departe întregul program. Au debutat majoretele din Nădlac, urmate de ansamblul de dansuri slovă­cești Salasan, din Nădlac; forma­ția Napraforgo a interpretat o suită de dansuri populare maghiare, urmată de formația Junii Semlacului. Un moment aparte a fost susținut de formația de dansuri moderne Just Us, coreografă d-ra Andreea Karaman.
A urmat un frumos moment specific „Micii Europe“ – cum mai e denumită comuna Peregul Mare: o trupă formată din tineri și elevi localnici au prezentat câte o suită de dansuri populare și cântece specifice fiecărei etnii din comună. Coregrafia dansurilor a fost realizată de profesoara Corina Vacuț, directoarea Școlii Gimnaziale, cu ajutorul colegilor Dorina Budai și Vladinka Mazuch. Trupa de dansatori, înființată anul aces­ta, a purtat pentru prima dată noile costume populare realizate prin finanțarea Consiliului Local. Coregraful tinerilor dansatori este domnul Marin Stan. De asemenea, corul tinerilor localnici a susținut un recital în limba ruteană, fiind pregătiți de doamna Viorica Bojcsuk. A urcat pe scenă și bateristul Casian Bojcsuk, elev la Liceul Sabin Drăgoi din Arad care a susținut un minirecital specific.
După ora 21 a început un concert de muzică populară sus­ținut de de Alina Trastău și invitații ei: Mariana Susca și Simi Belea. Petrecerea a continuat până târziu în noapte.
„Trebuie aduse mulțumiri pentru eforturile depuse tuturor celor care au contribuit la buna realizare a celei de-a III-a ediții a acestei sărbători deosebite: Consiliul Local, angajații Primăriei și alți generoși colaboratori“ a fost cuvântul de încheiere al primarului comunei Peregu Mare, Emeric Kovacs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.