Prezent, marți seara, într-o emisiune la un post local de televiziune, Gheorghe Falcă a spus că a urmărit pe Facebook protestele suporterilor care au „inaugurat“ stadionul UTA. Acțiunea a fost organizată exact în urmă cu o săptămână, iar primarul a fost înjurat la scenă de deschisă de susținătorii „Bătrânei Doamne”.
Întrebat dacă a fost afectat de injuriile celor aproximativ 400 de arădeni strânși în fața arenei Francisc Neuman, aflată în construcție de 4 ani de zile, edilul a apelat la cunoș­tințele sale biblice. Nici mai mult, nici mai puțin, Falcă s-a comparat cu Iisus Hristos, iar pe contestatarii săi cu le­proșii vindecați de Mântuitor. Și tot în context, Ghiță Falcă a sugerat că fanii care l-au taxat pentru neputința de a nu termina un stadion, își ceartă soțiile acasă pentru că nu le pun la botul calului mâncarea la ore fixe (!?)
„Unii suporteri
au o problemă cu ei înșiși”
Dar iată cuvintele măritului Domn cu care Aradul s-a pricopsit din 2004 încoace și care tare ne e teamă că a scos capul pe geamul avionului spre sau dinspre Japonia la o altitudine la care oxigenul era rarefiat: „Acum, cu Facebookul ai avantajul că poți vedea totul, inclusiv înjurăturile. Am trecut de faza de a fi un om supărat. Lumea care mă cunoaște deja știe cum sunt eu. M-am gândit atunci când am văzut și ce strigă și ce fac cei de acolo… că de ce trebuie eu să fiu mai presus decât alții. Gândiți-vă că Iisus a vindecat zece leproși și s-a întors doar unul singur să-i mulțumească. Nu aștept mulțumirile acuma. Puțină lume știe că în istoria Aradului nicio administrație locală nu a construit vreun stadion. Vorbim de stadionul «Francisc Neuman», vorbim des­pre stadioane nu de terenuri. Asta e în primul rând, în al doilea rând în România nu construiesc multe administrații locale un stadion. În al treilea rând, din 2016 trebuia să vină sub o formă sau alta 2,5 milioane de euro. Adică, ori să primim bani din partea Guvernului, ori Guvernul să facă unele componente din stadion. Am văzut că nimeni, nici din suporterii aceștia, nu a fost supărat că Guvernul nu ne-a dat cei 2,5 milioane de euro. Și au fost supărați, puteau să aibă o discuție cu mine, îmi pare rău pentru ei. Unii cred că au o problemă cu ei înșiși. Gândiți-vă că, dacă soția nu face la ora 5 sau 8 mâncarea, o s-o certe dacă întârzie să facă de mâncare. Asta e mentalitatea acestor oameni”.
„Sunt afectat, dar nu iau parul să omor constructorul”
Totuși, Falcă a și schițat un regret pentru durerea fanilor utiști, dar nu prea mare. Oricum, nu a pomenit des­pre penalizarea firmei Tehnodomus pentru nerespectarea termenilor din contract. Iar moderatorul nu a avut, să-i zicem – „inspirația”, de a insista pe subiectul unei amenzi usturătoare mai mult decât necesare. „Și eu sunt afectat că constructorul nu a terminat, dar acum nu iau parul să mă duc să-l omor. Rolul meu este să împing lucrurile, să-l chem, să-l cert, să urmărim lucrurile și, până la urmă, să facem istoria. Peste 20 de ani se va scrie că în mandatul primarului Falcă s-a construit primul mare stadion de către administrația locală. Nu o să scrie nici înjurăturile acestor tineri sau mai puțin tineri și nici nu se va scrie nici că a exis­tat o întârziere, dar nici că Guvernul avea contract să ne dea bani și nu i-a dat. Așadar, am regretul că nu s-a făcut în timpul programat în autorizația de construcție, dar o să se termine cu un timp peste ceea ce trebuia programat. Dar, nimeni nu se întreabă de ce pasajele din Arad nu s-au terminat de 6 ani. Jocul lor politic mi­roase de la distanță. Șeful lor a fost Bulumac, candidatul PSD-ului, aia e structura veche…”, a mai punctat edilul.
„O greșeală a clubului că le-a permis suporterilor să facă reguli”
În fine, Ghiță Falcă a făcut o altă analogie elucubrantă cu… Ionuț Popa. Poate chiar are impresia că lumea
l-a înjurat fiindcă antrenorul interimar al UTA-ei a pomenit de câteva ori numele său, ca și girant la revenirea pe banca „Bătrânei Doamne”. Avem, însă, o veste proastă pentru primarul sosit din viitor, din Țara Soarelui Răsare. El a fost contestat și înjurat sub mandatele tuturor antrenorilor pe care UTA i-a avut din 2008 încoace, iar toate temele aveau o singură concluzie: bătaia de joc la adresa brandului numărului unu al orașului. „E o chestiune de civilizație. Aceste evenimente spun multe lucruri despre persoanele respective și eu știu de unde vine acest lucru. Echipa de fotbal UTA a schimbat antrenorul și ei aveau o problemă cu acesta și evident m-au băgat și pe mine în aceeași oală. Antrenorul i-a cam bătut un pic, căci a salvat echipa de fotbal, deci el și-a îndeplinit obiectivul. Vorbesc despre Ionuț Popa, care a venit să îndeplinească un obiectiv și l-a îndeplinit. Au început în toamnă că promovăm. I-au dat afară pe unii jucători, ei practic au făcut niște reguli acolo, ceea ce este o greșeală a clubului că le-a permis asta… în loc să-și asume eșecul. A venit Ionuț Popa, a salvat echipa și am înțeles că l-au și înjurat de mamă pe acolo, pe la Șiria. Care e câștigul? Cel mai mult rău și nu doar pentru fotbal, ci pentru restul sportului arădean, sunt astfel de manifestări. Așa nu mai vine nimeni să mai sprijine clubul UTA. Păi cine vine când vede că finanțatorul care este primarul este înjurat? Obsesia e aceeași de un timp încoace și anume de ce nu vine cineva să investească la UTA? Păi pune-te în locul investitorului, care spune că «pe banii mei nu mă înjură nimeni, mai bine îi dau la spitale și biserică». Toți care au dat bani la UTA, toți au fost înjurați. Nu poți să ai o astfel de atitudine până la sfârșit. Vorba cuiva, faceți-vă voi echipă, finanțați-o voi și faceți stadioane! Nu trebuie să inventăm lucruri dacă vrei să fi responsabil”, a adăugat același primar.
După cum se vede, Falcă se crede finanțatorul UTA-ei. Zici că-și bagă banii familiei la cea mai titrată grupare fotbalistică din Provincie, și nu direcționează prin votul consilierilor locali o parte din fondurile colectate de la arădeni. Și, oricum, le direcționează aiurea, neținând cont de faptul că legislația le permite autorităților locale să aloce bani inclusiv pentru salarizarea fotbaliștilor și antrenorilor. Așa cum se întâmplă la pseudo-cluburile ce au luat-o mult înaintea „Bătrânei Doamne” pentru simplul fapt că au primari normali și bine întenționați. Sau, în orice caz, nu se crede Mântuitorul omenirii.

Recomandările redacției