A zecea ediție a „Zilelor Orașului Chișineu-Criș“ s-a sărbătorit într-un oraș modern, prosper și în continuă dezvoltare

0
420

Orașul Chișineu-Criș a îmbrăcat în primul weekend al lunii august haine de sărbătoare.
Pe o vreme frumoasă și însorită, sâmbăta trecută s-a dat startul festivităților celei de-a X-a ediție a „Zilelor Orașului Chișineu-Criș“. Deschiderea oficială a avut loc, conform tradiției, la sediul Primăriei, acolo unde, cu o punctualitate de invidiat, la ora 11 fix, Gheorghe Burdan, primarul ora­șului a adresat salutul său de bun venit tuturor celor aflați în Sala Mare: invitați, localnici și oaspeți.
Oaspeți de pretutindeni
În prezidiul adunării festive, alături de primarul orașului Chișineu-Criș, Gheorghe Burdan au fost prezenți: Florentina Horgea – subprefectul județului Arad, Ionel Ciupe – președintele ALDE Arad, Gianina Ignuța – președinta Organizației Județene de Femei a PSD, Florin Remețan – președintele PMP Arad, Ioan Tripa – viceprimarul orașului Chișineu-Criș, Elisabeta Bondor – directoarea Liceului Tehnologic Chișineu-Criș, Bianca Cotrău – directoarea Grădiniței Chișineu-Criș, precum și doi oaspeți aparte, din Ungaria: Istvanne Kalcso – primărița din Ketegyhaza și Sandor Kovacs – primarul din Csanadpalota, însoțit de viceprimar.
Ca invitați au fost personalități precum Ioan Marin Crișan – președintele filialei județene a Patronatului Român, Andrei Anghelina – prorector al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ Arad, Dan Ilarie prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Chișineu-Criș, comandantul Poliției Orașului Chișineu-Criș, Emil Moțiu.
După cuvintele de bun venit, în succintul discurs ce a urmat, primarul Gheorghe Burdan i-a asigurat încă o dată pe concetățenii săi că, la fel ca până acum, va face și în continuare „politica cetățenilor care m-au ales“ după care a făcut o trecere în revistă a realizărilor și investițiilor recente făcute în oraș precum și unele de perspectivă.
Realizări notabile și   planuri de viitor
Deși mereu se spune că aceste realizări… se văd, considerăm oportun să redăm o sumară prezentare a lor – așa cum a făcut-o chiar primarul Gheorghe Burdan, mai ales pentru că sunt obiective la care alte comunități abia dacă visează că le vor avea. „Iată câteva din realizările noastre: • canalizare menajeră în cartierul Pădureni, 11 km şi Staţie de epurare în oraşul Chişineu-Criş; • extindere reabilitare Grădiniţă PP+PN Chişineu-Criş Piaţa Avram Iancu; • asfaltare străzi în oraşul Chişineu-Criş, cartier Pădureni şi sat Nădab; • reabilitare fântâni arteziene în Chişineu-Criş, cartier Pădureni şi sat Nădab; • amenajarea unui skatepark pentru copii (lângă Sala de sport – str. Gării; • forarea a trei puţuri noi pentru mărirea capacităţii de aducţiune a apei; • modernizarea drumului de exploataţie până la Clubul Copiilor, 4 km; • reabilitarea Căminului Cultural Nădab; • semaforizarea trecerilor de pietoni din str. Înfrăţirii; • înlocu­irea acoperişului la Şcoala cu clasele V-VIII din Nădab.
Se lucrează şi se vor finaliza în această toamnă: • înlocuirea reţelelor de apă; • reparaţii la Grădiniţa din Pădureni; • reabilitarea Grădiniţei din Nădab; • modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public al oraşului. De asemenea, avem în pers­pectivă: • continuarea pavării de trotuare în Chişineu-Criş; • anveloparea blocurilor de lo­cuinţe; • accesare de fonduri europene pentru Bază de tratament şi Ștrand termal; • realizarea unui Complex pentru activităţi culturale şi de agrement; • continuarea demersurilor pentru realizarea Șoselei de centură; • reabilitarea imobilului din Piaţa Avram Iancu (fosta Staţie de Salvare) în vederea înfiinţării unei secţii de obstetrică-ginecologie; • rea­lizarea canalizării pluviale în Chişineu-Criş şi satul Nădab și… altele pe care nu le mai enu­merăm aici. Precizez că toate sunt din venituri proprii și nu am luat nici un împrumut“, a spus primarul Gheorghe Burdan.
Spicuim și din alocuțiunile celor ce s-au adresat celor pre-zenți. Florentina Horgea – subprefectul județului Arad a felicitat administrația pentru realizările ce au dus la „transformarea orașului Chișineu-Criș într-un oraș modern“ și este convinsă că acestea vor continua. Ionel Ciupe – președintele ALDE Arad a apreciat franc: „domnul primar Burdan este la locul potrivit, după cum se vede din tot ce-a realizat, ceea ce plasează ora­șul Chișineu-Criș în primele 5 locuri în topul orașelor de aceas­tă categorie din România“. Florin Remețan, președintele PMP Arad a felicitat pentru realizări și a subliniat efortul constant al administrației „de a nu uita de oameni și problemele lor“.
Deosebite au fost și cuvintele adresate de oaspeții maghiari. Sandor Kovacs – primarul din Csanadpalota l-a salutat călduros pe „noul“ primar, felicitându-l pentru câștigarea acestui nou mandat după care a adresat felicitări pentru noile realizări. Deosebit a fost și cuvântul primă­riței din Ketegyhaza, Istvanne Kalcso, ce a adresat asistenței un scurt discurs în limba română, încheiat cu felicitări și îndemnuri de a continua frumosul efort al administrației.
Cuvinte de apreciere a avut și profesor Andrei Anghelina – prorector al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ Arad care a subliniat buna colaborare dintre Universitate și administrația orașului și a adresat felicitări cu ocazia sărbătorii orașului.
În intervenția de final, primarul Gheorghe Burdan a subliniat susținerea de care s-a bucurat din partea unităților economice de pe raza orașului care mereu au știut să sprijine, prin sponsorizări, momentele și obiectivele importante ale comunității. „Aducem mulțumiri tuturor investitorilor de pe raza orașului și a localității aparținătoare Nădab. Aducem un omagiu primului investitor major, firma Maschio Gaspardo precum și tuturor celor ce au venit ulterior, precum Guala Pack ș.a. Ne bucurăm și de sprijinul firmelor Kromberg&Schubert, PER Ecologic, Universal Criș și celelalte. Pentru sărbătoarea orașului am primit sprijin de la nu mai puțin de 23 de investitori locali, ceea ce este cu totul deo­sebit și le aducem mulțu­miri“.
Odată încheiate aceste momente festive, întreaga asistență a ieșit în fața Primăriei pentru a admira, ca în fiecare an, alaiul participanților la Parada Portului Popular.
Spectacole folclorice de excepție
Dacă în prima parte a zilei de sâmbătă au avut loc aceste momente festive, în cea de-a doua parte, începând cu ora 17, rând pe rând, pe scena amplasată pe Stadion s-a derulat frumosul program artistic pregătit, cu invitați de marcă – program prezentat de cunoscutul Mișu Herțe de la Hora TV – și la care au asistat un număr impresionant de spectatori.
Și dacă în prima seară lumea a fost impresionată de program, cel de duminică a fost categorisit „de excepție“, cu artiști tot unul și unul și cu un final… exploziv. Adică cu un spectacol pirotehnic de excepție, focurile de artificii luminând, apoteotic, minute în șir, cerul nopții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.