Oligarhul rus Roman Abramovici si alti doi negociatori pentru pace ucraineni au dezvoltat simptome ale unei otraviri cu arme chimice pe care le-au pus pe seama unor lideri duri de la Moscova care, spun ei, vor sa saboteze discutiile pentru a pune capat razboiului, anunta influenta publicatie The Wall Street Journal.

Oligarhul rus Roman Abramovici si negociatorii de pace ucraineni au suferit simptome de presupusa otravire dupa o intalnire la Kiev la inceputul acestei luni, au declarat persoane familiarizate cu aceasta chestiune.

In urma intalnirii din capitala ucraineana, Abramovici, care a facut naveta intre Moscova, Lvov si alte locuri de negociere, precum si cel putin doi membri de rang inalt ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care au inclus ochi rosii, lacrimare constanta si dureroasa si descuamare a pielii de pe fata si maini, au spus persoanele respective.

In timp ce se aflau acolo, au suferit cu totii de inflamatii ale ochilor si ale pielii si de dureri intepatoare in ochi pana in dimineata urmatoare. Cei trei barbati consumasera doar ciocolata si apa in orele de dinaintea aparitiei simptomelor.

Un al patrulea membru al echipei care a consumat, de asemenea, aceleasi alimente si apa nu a prezentat simptome.

Specialisti in arme chimice si un investigator Bellingcat au efectuat examinari ale celor trei barbati si au concluzionat ca simptomele sunt „cel mai probabil rezultatul unei otraviri intentionate cu o arma chimica nedefinita”.

Simptomele resimtite de Abramovici si de ceilalti doi negociatori au cedat pana la sfarsitul saptamanii care a urmat.

Expertii in arme chimice au declarat ca doza si tipul de substanta toxica folosita in atac a fost „probabil insuficienta pentru a provoca leziuni care sa puna in pericol viata” si ca, in schimb, a fost menita „sa sperie victimele, spre deosebire de a provoca daune permanente”.

sursa: www.aktual24.ro

Recomandările redacției