Orice vot primit legitimează această clasă politică, o recunoaște și o valorifică. Și nu își primește recunoașterea aici, acasă, ci în Europa. Ori mie îmi este rușine, scârbă și lehamite de întreaga clasă politică aici în țara mea, darămite să o mai și legitimez în afara granițelor. Nu vreau să creadă cetățeanul european sau vecinul meu de peste graniță că prin votul meu masiv, acel personaj care se face de râs la tribuna Parlamentului European și nu doar pe el, ci pe întreg poporul român și țara sa, a fost trimis acolo din mândrie.

Ăsta este primul motiv pentru care am ales, pentru prima oară de când am dreptul la vot, să stau în casă de data asta. Dar nu e singurul. Toată lumea politică a încercat să mă convingă să „yes“ la vot. Încercarea de manipulare, la orice scară ar fi ea, mă oripilează. Apoi, simt un dezgust atât de mare față de întreaga clasă politică actuală încât orice mă îndeamnă să fac, o fac pe dos.

Klaus Iohannis poate intra liniștit în istoria acestei țări drept cel mai absent președinte pe care l-am avut vreodată. Despre Viorica Dăncilă mi s-au terminat și mie vorbele, iar Liviu Dragnea s-a folosit de partid, de țară, chiar și de propria familie pentru interesele sale proprii.

Pe cine aș fi putut vota? PSD? – un partid care și-a făcut din Justiție principalul inamic? Care și-a plimbat toți miniștrii prin Arad fără să rezolve nimic concret; care aproape că a falimentat sistemul de educație arădean, iar ministra Ecaterina Andronescu a devenit mai degrabă un personaj burlesc al societății. De fiecare dată când revine pe fotoliul de ministru al Educației îi trece prin cap, nu neapărat să aibă vreo legătură și cu creierul, câte o reformă, de parcă nu tot ea a fost ministru și înainte.

Să aleg PNL-ul? A mai fost și nu m-a convins deloc. În afară de o politică a strângerii curelei, a desființărilor și a tăierilor de orice fel, a concedierilor masive, nu am văzut nimic. Vreau să aleg pe cineva care vine cu soluții, cu idei, nu cu tăieri și concedieri în masă. Apoi, am urmărit secvențe din campania electorală de acum a PNL-ului. Discursuri demențiale, demne de secții de psihiatrie, în care toți cei care luau cuvântul erau răgușiți, nu aveau menirea decât de a te înfiora, de a te face mic de frică și de a-ți trezi fiori pe șira spinării. Mai bine răgușeau atunci când au lăsat Aradul în anonimat, ori când Orban conducea Transporturile. Orban poate concura liniștit pentru titlul de cel mai slab ministru al Transporturilor pe care țara asta l-a avut vreodată.

Să votez USR – PLUS? Această alianță politică tenebroasă, fără soluții, care vrea să ridice perversiunea și desfrâul la rang de normalitate.

PMP? Băsescu a fost dezamăgirea politică a vieții mele, care a folosit instituțiile de apărare ale statului în scopuri proprii, de a-și anihila adversarii politici.

ALDE – din laboratoarele căruia a ieșit acel Frankestein al Justiției: Tudorel Toader?

UDMR – declarat pe față drept dușman al neamului românesc și al întreg teritoriului României?

PRO România – din rândurile căruia răsare „marele patriot“ și „bărbat“ român Sebastian Ghiță, care a dat fuguța în Sebia pentru a nu fi băgat la închisoare în… pro România?

Întreaga clasă politică românească și-a trâmbițat eșecul lamentabil în interiorul granițelor. Pentru ce să o garantez cu votul meu pentru Europa?

Recomandările redacției