absolventi

Bacalaureatul abia a început, dar peste câteva săptămâni, proaspăt absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă la examenul maturităţii vor deveni şomeri cu acte-n regulă. În fiecare vară, tinerii absolvenţi îngroaşă rândurile şomerilor arădeni. La început de drum, tinerii beneficiază de anumite facilităţi şi servicii prevăzute de legislaţie şi acordate prin Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă.

Ca să fie beneficieze de sprijin, absolvenţii trebuie să se înregistreze în termen de 60 de zile de la absolvire, la AJOFM Arad sau la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi, în vederea medierii pentru încadrare în muncă. Dacă nu îşi găsesc un serviciu în decursul celor două luni de la absolvire, tinerii ieşiţi de pe băncile şcolii au dreptul la o indemnizaţie de şomaj. Desigur, banii se primesc în anumite condiţii. „Absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au refuzat un loc de muncă şi nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la AJOFM, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare de 500 de lei, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este în valoare de 250 lei lunar“, susţine Henteş Marinel, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.

Odată luaţi în evidenţa agenţiei de şomaj, tinerii absolvenţi beneficiază şo de servicii de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii şi formare profesională, la solicitare. Dosarele se pot depune la AJOFM, până la data de 31 iulie.

Stimulente pentru tineri

În baza legislaţiei, tinerii sunt stimulaţi să se angajeze, în loc să primească o indemnizaţie de şomaj de doar 250 de lei. Potrivit legislaţiei, absolvenţii înregistraţi la AJOFM care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării. Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Absolvenţii care îşi găsesc de lucru în altă localitate decât cea de domiciliu pot beneficia de primă de încadrare sau de instalare. Tinerii vor trebui să dea banii înapoi dacă îşi vor pierde locul de muncă din propria vină, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

În fiecare vară, câteva sute de tineri, între care – absolvenţi cu Bac, sau fără diplomă de terminare a liceului – se înscriu în evidenţa agenţiei de şomaj. La toamnă, numărul arădenilor fără loc de muncă ar putea creşte din nou, după sesiunea de toamnă a bacalaureatului.

Recomandările redacției