Somaj

Mulţi tineri arădeni aşteaptă sesiunea din toamnă înainte de a-şi căuta un loc de muncă

Termenul limită pentru înscrierea tinerilor fără Bacalureat sau care au absolvit doar 10 clase în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) expiră astăzi. Aşadar, cei care nu s-au înscris până acum şi nici nu plănuiesc să o facă în următoarele ore, îşi vor pierde de poimâine dreptul de a primi ajutor de şomaj.

Pentru a se înscrie, aceştia trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă atât originalul, cât şi o copie xerox a actului de identitate, diplomele de absolvire ale liceului, atât originalul, cât şi copiile, şi o adeverinţă medicală care fie îi declară „apţi de muncă”, fie menţionează eventualele restricţii medicale. Apoi trebuie să ducă dosarul la sediul AJOFM, situat pe Strada Călugăreni.

Odată ce figurează în data de baze AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă, aceştia au la dispoziţie 60 de zile pentru a-şi găsi o slujbă. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, pot depune un al doilea dosar pentru a primi ajutor de şomaj. Trebuie menţionat că indemnizaţia de şomaj nu se acordă automat celor înscrişi, ci la cerere.

Tinerii arădeni nu s-au străduit prea tare până acum să-şi găsească un loc de muncă sau măcar să se înregistreze ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Astfel, doar 23 de tineri din judeţ au fost înregistraţi săptămâna trecută în evidenţa AJOFM, deşi din cei prezenţi la sesiunea de vară, aproape 61% au fost respinşi.

AJOFM speră că numărul celor înscrişi se va ridica săptămâna aceasta până la 50, însă şansele nu sunt prea mari. „De obicei, tinerii aşteaptă până în ultimele zile ca să aplice. Aceştia se înscriu pentru a-şi căuta un loc de muncă, apoi urmează să primească ajutorul de şomaj”, declară Marinel Herteş, directorul AJOFM.

O explicaţie pentru numărul mic al celor înregistraţi până acum este că mulţi tineri aşteaptă a doua sesiune de Bacalureat pentru a-şi cântări opţiunile, motiv pentru care numărul înscrierilor pentru ajutor de şomaj este aşteptat să crească în toamnă. Însă dacă anii trecuţi ne-au învăţat ceva, este că absolvenţii arădeni ori nu sunt conştienţi că au dreptul de a aplica pentru ajutor de şomaj, ori sunt complet dezinteresaţi de el. Anul trecut, doar 400 de tineri s-au înscris pentru ajutor de şomaj deşi aproape 48% nu au trecut proba de Bacalaureat.

Conform legii, cei care se înscriu în baza de date AJOFM pot primi 250 lei lunar timp de şase luni dacă au minimum 16 ani şi nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă în 60 de zile de la absolvirea liceului.

Daiana Dămăcuş

Recomandările redacției