În sfârșit, o zi de vară adevărată, o după-amiază cu vreme „ospitalieră”, așa cum ospitalieră este și vremea din sufletul lui Dimitrie Muscă.
În semn de respect și recunoștință pentru profesorii și colegii trecuți în lumea de dincolo, toți cei prezenți au păstrat un moment de reculegere.
Cuvântul de bun venit a fost rostit de prof. Romeo Trifa și dr. ing. Dimitrie Muscă, absolvent și el al Liceului Teoretic Sântana, actualmente directorul CAI Curtici.
Potrivit tipicului întâlnirilor de revedere, prof. Romeo Trifa a strigat catalogul clasei a XII-a, promoția 1969, a Liceului Teoretic Sântana.
Apoi, au luat cuvântul, pe rând, toți foștii elevi, care au evocat întâmplări mai deosebite din viața lor, unele hazlii, altele triste.
Printre vorbitori, am întâlnit un fost comandant de mare unitate militară, un mare om de afaceri, oameni de la catedră, lucrători în asistența medicală și socială și, nu în ultimul rând, oameni care și-au îndeplinit cu succes rolul de părinți.
Faptul că, din cele 12 întâlniri de la absolvire, ultimele 10 au fost anuale, arată că foștii absolvenți sântăneni constituie un colectiv bine sudat, că sunt mai împăcați cu propriul destin, mai conștienți de trecerea timpului.
Astfel, la vârsta aceasta, oamenii simt nevoia de a se uita în propriul trecut, nu în mod obligatoriu pentru a se evalua, ci urmând chemarea, în același timp tristă și veselă, a nostalgiei.
Este ușor de presupus că atmosfera plăcută, relațiile interpersonale prietenești sunt rezultatul climatului școlar armonios din vremea liceului. La rândul ei, această realitate și-a găsit originea, în principal, în mediul social alcătuit, aproape fără excepție, din colegi bine crescuți, poate cu simplitatea copiilor de la țară, dar cu mult bun simț.
Nu în ultimul rând, multiculturalismul constituie un liant, dar și o coloratură morală și emoțional-afectivă aparte, ca urmare a prezenței semnificative la întâlniri a etnicilor germani, veniți acum de la mare distanță.
Una peste alta, absolvenții prezenți recent la Curtici, văzând că nu pot opri timpul, au început să-l sărbătorească.
Astfel, de câțiva ani buni, ei se întorc cu toată puterea nostalgiei în acei ani ai adolescenței, pentru a adresa un mesaj cald, emoțional, adolescenților care au fost și care vor sa fie și astăzi.
Aceasta este singura cale prin care absolvenții pot înfrunta timpul, cei 49 de ani trecuți și alții pe care și-i doresc în continuare.
(C.P.)

Recomandările redacției