OLYMPUS DIGITAL CAMERADeşi ofertele pentru cele şase tramvaie pe care doreşte să le achiziţioneze municipalitatea s-au deschis luni, 1 iulie, nici până astăzi reprezentanţii Primăriei Arad nu au binevoit să ne dea detaliile necesare referitoare la această etapă a licitaţiei. Ziarul nostru a solicitat încă de marţi purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad să ne precizeze numele celor înscrişi la licitaţie, precum şi cei care rămân în cursă după această primă etapă, însă oamenii lui Falcă refuză categoric să ofere astfel de informaţii. Un abuz fără precedent, care arată încă o dată cât de putredă este această licitaţie, despre care în Arad se spune de doi ani de zile (însuşi Falcă a anunţat că va cumpăra tramvaie Imperio), că e cu dedicaţie pentru Astra Vagoane Călători.
Nu ştim de ce se teme Primăria lui Falcă, dacă totul este în regulă şi nu au nimic de ascuns. Ce motiv ar avea să nu dezvăluie arădenilor care vor plăti până la pensie creditul de 13 milioane de euro cu care a binevoit să ne împovăreze Gheorghe Falcă? De ce nu se pot spune participanţii la licitaţie şi, eventual, care sunt firmele eliminate în această primă fază? De ce vă e frică domnule Falcă, de ţineţi aşa secret desfăşurarea licitaţiei? Ştiţi cum spune pro­verbul românesc: de ce ţi-e frică nu scapi.
Primăria bate câmpii
Ca urmare a solicitărilor noastre, Primăria trebuia să se facă că lucrează (scuzaţi cacofonia), aşa că a remis joi seara un comunicat care arată încă o dată cât dispreţ pot să aibă Falcă şi oamenii lui pentru arădenii care plătesc impozite şi care vor plăti cu vârf şi îndesat creditul de 13 milioane de euro. Vă prezentăm mai jos un adevărat exemplu de bătut câmpii atunci când vrei să ascunzi o ilegalitate, cum e cea care se pregăteşte la Primăria Arad, dacă nu s-a şi înfăptuit deja în prima etapă a licitaţiei. Fapt pe care nu avem cum să-l ştim, pentru că cei din Primăria Arad refuză să dea detalii, ceea ce la un momendat s-ar putea să se numească complicitate.
Iată comunicatul prin care arădenii vor afla totul despre achiziţia tramvaielor; „În data de 1 iulie 2013 ora 12 a avut loc, în prezența ofertanților, şedința de deschidere a ofertelor depuse în prima etapă a procedurii de achiziție tramvaie noi, pe care municipiul Arad o derulează cu asistența și finanțarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare ( BERD).
Procedura de achiziție internațională în două etape se desfășoară în conformitate cu Politicile și Regulile BERD privind achizițiile, cu asistența permanentă a unui consultant extern.
Prima etapă a procedurii de achi­ziție vizează ofertele tehnice, fără nici un fel de informații financiare. Evaluarea ofertelor tehnice s-a desfășurat în perioada 1-3 iulie 2013. În cadrul evaluării s-a verificat conformitatea administrativă a ofertelor, îndeplinirea cerințelor de calificare și îndeplinirea cerințelor tehnice. Conform procedurilor BERD, urmează organizarea unei șe­dințe cu ofertanții, premergătoare de­punerii ofertelor finale.
Raportul de evaluare a ofertelor primite în cadrul primei etape se va transmite către BERD pentru avizare, ur­mând ca după aprobarea acestuia ofertanții să fie invitați la depunerea ofertelor financiare. Etapa a II-a urmează aceiași pași de evaluare și aprobare de către BERD și se va finaliza cu semnarea contractului.
Reamintim că procedura de achiziţie a şase tramvaie moderne face parte din proiectul de modernizare a transportului urban derulat de Municipiul Arad cu finanțare de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Pentru asigurarea accesului la cele mai bune practici privind implementarea proiectelor şi realizare a achiziţiilor publice în conformitate cu Politicile şi Regulile de Achiziţii ale BERD precum şi în vederea consilierii pe probleme tehnice, Municipiul Arad beneficiază de sprijinul unui consultant extern, consorţiul iC consulenten Ziviltechniker GmbH – Technoma Consulting / Marketing GmbH (Austria).
Consultantul austriac, în colaborare cu reprezentanții Municipiului Arad și ai CTP Arad, a elaborat documentaţia de licitaţie internațională conform standardelor BERD și oferă consiliere tehnică și asistență pe toată să perioada de evaluare a ofertelor şi de implementare a contractului de proiectare, producere, livrare, punerea în funcţiune a tramvaielor“.
Aşteptăm reacţia BERD şi a consultantului
Un astfel de răspuns arată, cum spuneam, cât de urât miroase această licitaţie şi cum încearcă cei din Primăria Arad, probabil la ordinul „transparentului“ Falcă, să ascundă orice detaliu despre derularea licitaţiei, ca nu cumva să scape vreo informaţie care să se întoarcă împotriva lor.
Fiind vorba totuşi de 13 milioane de euro luaţi împrumut de la BERD, nu se poate ca arădenii să nu afle detalii concrete despre fiecare etapă a licitaţiei, mai ales despre participanţi. Să nu ştie cine participă, ce fel de tramvaie vor să aducă. Ziarul nostru va face demersuri în primul rând la BERD, care trebuie să cunoască ce se întâmplă la Primăria Arad şi cum sunt trataţi arădenii vis-a-vis de acest subiect pentru că, până la urmă, arădenii sunt par­tenerii BERD, nu Gheorghe Falcă sau gaşca din jurul său, care nu vor mai fi la Primărie până când vom termina noi de plătit creditul. Mai apoi vom apela la consultantul austriac pe care Primăria Arad l-a indicat şi care suntem convinşi că nu-şi va putea permite să închidă uşa în nas contribuabililor arădeni, cu care are contract până la urmă, fiindcă noi plătim şi banii pentru consultant.
Nu în ultimul rând, vom apela la instituţiile abilitate, cu ajutorul cărora sperăm să putem afla mai multe despre acest subiect, pentru că nu e posibil ca un primar şi câţiva tovarăşi din jurul lui să-şi bată joc de un oraş întreg şi să refuze să pună la dispoziţie informaţii despre modul în care se cheltuiesc 13 milioane de euro luaţi împrumut de la BERD. Poate, în cele din urmă, DNA va lăsa deoparte găinăriile cu elevi, profesori sau jandarmi care fumează ţigări netimbrate şi vor trece la un alt nivel, de exemplu la modul în care se cheltuie 13 milioane de euro la Primăria Arad.

Recomandările redacției