Toate situațiile în care un copil are de suferit, respectiv dacă acesta este subiectulul unui abuz, al exploatării, al neglijării sau al unor violențe, și în care nu este nevoie de o intervenție promptă vor putea fi raportate, începând din decembrie, printr-un nou număr unic național, și anume 119. Acest număr va putea fi apelat gratuit și va fi disponibil în toate rețelele publice de telefonie ce funcționează în țara noastră. Măsura introducerii noului număr național apare într-o ordonanță oficializată vineri.

Apelurile la numărul unic 119 vor fi gratuite pentru apelanți, costurile fiind suportate de operatorii de telefonie, și vor fi disponibile în toate rețelele publice de comunicații din România.

Tot din decembrie 2021, în cazul copiilor dispăruți, Poliția Română va putea folosi Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență “RO-ALERT”atunci când va avea nevoie de sprijinul cetățenilor dintr-o anumită regiune pentru a-i găsi.

În momentul de față, pe lângă numărul unic de urgență 112, în țara noastră funcționează și numărul 113, număr la care se persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot transmite SMS-uri serviciilor de urgență și numărul 114, care, alături de 112, ajută la rezolvarea unor situații urgente sau de criză, prin recepționarea de informații de localizare a telefoanelor mobile, conform avocatnet.ro.

Recomandările redacției