UPDATE: Patru oameni au ajuns la spital, iar camionul şi locomotiva au fost grav avariate. „Noi am văzut că se apropie TIR-ul şi cînd am văzut că nu se opreşte, am tras frîna automată şi am fugit. Eu am căzut în urma impactului şi el a căzut peste mine”, a spus Teodor Dogan, şef de tren. Din cabina mecanicului nu a mai rămas aproape nimic, atît de puternic a fost impactul.

Unul dintre cei opt oameni care se aflau în tren, povesteşte cu groază despre scenele terifiante prin care a trecut. „Aici am stat eu, am auzit o bubuitură şi mecanicul de tren a strigat, fugiţi”. Tânărul a scăpat fără nici o rană, deşi impactul a fost extrem de violent. „Am văzut că intră înaintea noastră, am tras frîna, am ieşit din cabină şi am fugit”, a spus mecanicul. Accidentul feroviar s-a petrecut după lăsarea întunericului, astfel că vizibilitatea, în zona în care linia de cale ferată se intersectează cu un drum secundar, era considerabil scăzută. Şoferul autobasculantei, care a scăpat ca prin minune doar cu o fractură de claviculă, spune că nu a văzut trenul din cauza desişului. „Am oprit, dar trenul nu se vedea de frunziş. Vina le aparţine celor de la căile ferate, pentru că nu se vedea de-acolo nimic, eu am oprit, am băgat în viteza întâi şi am plecat pentru că nu s-a văzut trenul, nici nu s-a auzit, nici nu s-a văzut. Am oprit, dar nu s-a văzut trenul”, a spus şoferul autobasculantei. De cealaltă parte, mecanicul crede că şoferul a fost imprudent. „Eu l-am văzut de la 200 de metri, că se apropia de pasaj, am dat drumul şi la fluier, aveam şi luminile aprinse, dacă se oprea o secundă şi se uita in dreapta lui, mă vedea”, a spus mecanicul trenului. Automotorul, care avea în componenţă două vagoane, cu şase călători, circula de la Neudorf spre Radna. Incidentul s-a petrecut în cîmp, chiar înainte de Lipova. Şoferul camionului care venea încărcat cu nisip de la o balastieră din Radna nu a acordat prioritate trenului, în urma impactului fiind rănite patru persoane. „Trenul a lovit un TIR şi am intervenit, am luat bornele şi am verificat dacă există victime”, a spus Andrei Gheorghe, pompier al Serviciului Volutar pentru Situaţii de Urgenţă Lipova. La spital, au ajuns patru persoane pentru investigaţii şi îngrijiri medicale. „Au fost aduşi mecanicul de locomotivă, şoferul TIR-ului, precum şi alte două victime. Sunt în curs de investigare, dar sunt stabili hemodinamic şi respirator”, a spus Florentina Cartojan, medic al Unităţii de Primire Urgenţe Arad. În urmă cu un an, în aceeaşi zonă a mai avut loc un accident feroviar aproape identic. Atunci un om a murit, iar alte două persoane au fost grav rănite.

Un grav accident feroviar, petrecut miercuri, în jurul orei 16,20, între localitţile Neudorf şi Lipova, s-a soldat cu rănirea a cinci persoane, în momentul în care un automotor cu două vagoane a lovit o autobasculantă de transport materiale de construcţii.
“Din primele informaţii, cinci persoane au fost rănite. Trenul a lovit în spate camionul de 30 de tone, care transporta nisip, aşa că şoferul autovehiculului a suferit răni superficiale. În schimb, patru persoane din tren au avut de suferit, la faţa locului ajungând, pentru acordarea primelor măsuri de ajutor, două autospeciale de tip SMURD şi două ambulanţe. De asemenea, au oferit o mână de ajutor şi angajaţi ai Serviciilor Volunare pentru Situaţii de Urgenţă din Neudorf şi Zăbrani”, ne declara căpitanul George Pleşca, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Arad.
Comisar Camelia Tuduce, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, ne-a declarat că, din primele informaţii, camionul venea încărcat cu nisip de la o balastieră din Radna, iar şoferul acestuia nu a acordat prioritate trenului, în urma impactului cinci persoane fiind rănite, printre care şi şoferul autovehiculului şi alte patru persoane din tren.
Cercetările sunt continuate de Poliţia Rutieră şi de cea de Transporturi Feroviare.

Dacian Don

Cristian Cotuna

Recomandările redacției