O fetiță de 12 ani a fost lovită de o mașină în timp ce traversa strada. Incidentul s-a petrecut duminică seara, în orașul Sebiș, iar victima nu a trecut aleatoriu, pe unde s-a nimerit, ci corect, pe o trecere de pietoni. Fetița de 12 ani a știut să urmeze regulile și a fost corectă. Numai că o mașină a trecut în viteză, fără să țină cont de faptul că trece pe lângă o trecere de pietoni și că ar trebui redusă viteza. Ba mai mult, dacă o persoană se afla în apropierea trecerii și își manifesta intenția de a traversa, șoferul trebuia chiar să oprească și să permită pietonului să treacă liniștit. Acestea sunt regulile, pe care fetița de 12 ani le știa și pe care le-a și respectat. Nu însă și șoferul, care a trecut fără niciun fel de probleme, lovind-o pe fetiță. Mai grav, după producerea incidentului șoferul nici măcar nu a avut o doză de umanitate în el să oprească și să verifice care este starea de sănătate a victimei. Acel pieton putea fi într-o stare gravă și trebuia transportat de urgență la spital. Oricum, o fată de 12 ani lovită de o mașină constituie un accident deosebit de grav, cu posibile consecințe viitoare asupra stării de sănătate a fetiței. Dar pe șofer nu l-a interesat, ci și-a văzut în continuare de drum. A fost prins în cele din urmă de către polițiști și, ce să vezi, șoferul era rupt de beat.

Testarea cu aparatul alcooltest a tânărului a relevat că acesta consumase alcool, având o îmbibație alcoolică de 0,84 mg./l. alcool pur în aerul expirat, fiind dispusă recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Șoferul era un tânăr de 25 de ani, din Bârsa.

În urma incidentului, fugarul a fost reținut „pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru vătămare corporală din culpă, conducere sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului“, după cum ne anunță poliția Arad.

Din fericire și am spune noi, ca prin minune, fetița a scăpat cu viață. Deci, până aici toate bune și frumoase și felicitări polițiștilor pentru că au reușit să pună mâinile pe șoferul bețiv și fugar. Numai că în același comunicat primit de la poliție aflăm cu stupoare că „minora a fost accidentată ușor“, lucru pe care cei de la poliție aproape că îl și subliniază: ușor.

Desigur, noi înțelegem limba română și știm că polițiștii nu s-au referit la faptul că accidentul a fost unul minor, ci fata a fost lovită ușor. Dar, totuși… Când faci o astfel de remarcă, total nepotrivită în contextul unui accident pe care noi îl considerăm deosebit de grav, este puțin deplasat să accentuezi cuvântul „ușor“. Doar faptul că șoferul era băut la volan constituia o abatere deosebit de gravă, chiar dacă nu făcea nici un incident „major“. Ca să nu mai vorbim că îmbibația alcoolică se apropia mai degrabă de comă, decât de zero – deci, un alt „amănunt“ „major și deosebit de grav“. Apoi, acest individ, orbit la propriu de băutură, conduce o mașină printr-un oraș și lovește un pieton. Noi, din nou, considerăm că asta este ceva „major“ și „grav“. Mai grav decât atât, pietonul este lovit pe o trecere de pietoni. Iar strigător la cer este faptul că victima este o fetiță de 12 ani, iar șoferul fuge de la locul accidentului.

În tot acest scenariu, cât se poate de real, poliția găsește de cuviință să sublinieze cuvântul „ușor“. Fata a fost lovită ușor. Da, ca prin minune. Dar la fel de bine, incidentul se putea încheia cu o tragedie. Fata avea toate șansele să moară sub roțile unui inconștient de 25 de ani, care se putea transforma într-un criminal. Sau, Doamne ferește, putea să rămână paralizată pentru tot restul vieții sau să își piardă picioarele sau vreo mână. Îngerii au fost însă pe fază și au salvat-o. A fost o minune, petrecută în urma unui accident deosebit de grav.

  • Cetățean spune:

    Cred că folosirea cuvântului ,,ușor,,de către poliție,dovedește faptul că vorbește cu ușurință despre fapte grave,care pot să aibă consecințe nedorite.Cred mai degrabă că purtătorul de cuvânt al ,,organului,,este cam nepregătit!Așa că…să fie trimis la reciclare!

  • Ion spune:

    Asa e cand ajungi ziarist dar esti analfabet functional, nu intelegi enuntul! Fapta insine este grava doar ca in urma lui s-a petrecut un accident usor!

  • Cine spune:

    Creierul tău de gasca nu are cum sa înțeleagă așa ceva , tu ești prea prost sa faci diferența între codul rutier , codul penal și gravitatea ca atare ca impact moral sau cum vrei tu sa-i spui . Dacă ai pune mâna sa citești ai înțelege de unde vine accident usor sau grav , dar cum nu sti citi nu ai cum . Cu țigările de contrabanda cum stai ? S-au mai dezumflat la neamuri impresiile ? Stai sa vezi ce vine de acuma ? Ai pe care ii urăști tu , Politia , aia o sa-și facă treaba și o sa plângi ….

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției