Mii de oameni mor, anual, pe drumurile din România, în urma unor accidente grave produse din cauza vitezei, neatenției sau indisciplinei în trafic. Mulți își doresc să ajungă la destinație mai devreme, însă, de multe ori, ajung la spitale sau, chiar mai rău, își pierd viețile. 

În 2020 numărul victimelor accidentelor rutiere produse pe drumurile din Uniunea Europeană s-a redus cu 17%, o scădere fără precedent favorizată de mobilitatea redusă impusă de statele membre prin restricțiile adoptate din cauza pandemiei de coronavirus. 

În clasamentul morților și răniților, în 2020, România se afla pe prima poziție, cu 85 de victime la un milion de locuitori, poziție pe care o deținea de câțiva ani. Numărul victimelor din țara noastră era dublu față de media Uniunii Europene (42), chiar dacă a scăzut cu 31% în ultimii 10 ani. 

Pe raza judeţului Arad, conform datelor statistice, în perioada 01.01- 31.07.2021, s-au produs un număr de 53 de accidente grave din care au rezultat 19 persoane decedate și 43 persoane rănite grav, faţă de 68 de accidente grave, în urma cărora au decedat 17 persoane și 62 persoane au fost rănite grav, comise în perioada similară a anului trecut, mai puţin cu 15 accidente, mai mult cu două persoane decedate și mai puţin cu 19 persoane rănite grav. 

Din totalul celor 19 persoane decedate în primele 7 luni ale anului 2021, 15 au fost bărbaţi, iar patru au fost femei, nefiind înregistrate decese în rândul persoanelor sub 18 ani, comparativ cu perioada similară a anului trecut când au fost înregistrate 11 decese în rândul bărbaţilor şi șase în rândul femeilor, de asemenea nefiind înregistrate decese în rândul persoanelor sub 18 ani. 

Viteza excesivă este una din cele mai mari probleme în siguranţa rutieră, mărind cu mult riscul producerii unui accident – este cauza principală în aproximativ 30% din accidentele rutiere fatale. 

 
Acțiunile polițiștilor arădeni, din ultima vreme, au avut drept scop prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum viteza excesivă, neacordarea de prioritate și comportamentul celorlalți participanți la trafic, cum ar fi pietonii și bicicliștii, pe șosele. 

Polițiștii le recomandă atât pietonilor, cât și șoferilor să fie mult mai atenți în trafic. 

Recomandările redacției