progeria_kidNu sunt bancuri, sunt pe bune! Deşi sunt foarte rare, sunt oameni în lume ale căror vieţi sunt date peste cap din cauza lor. Este vorba de cele mai ciudate sindroame medicale. Iată un top al celor mai puţin obişnuite.

-Nu simţi durerea. O actiune care in mod normal produce durere – cum ar fi, de exemplu, impungerea cu un ac – nu le provoaca senzatii de disconfort. Cu toate acestea, daca acesti oameni nu simt durerea, nu inseamna ca nu pot fi raniti. Ba dimpotriva chiar, sunt mai vulnerabili decat toti ceilalti si tind sa moara inca de foarte tineri, din pricina faptului ca nu percep prezenta unor eventuale rani sau traume letale. Trebuie, de aceea, sa fie mereu tinuti sub supraveghere la varste fragede, pentru a nu se rani fara si a nu-si da seama. Frecvenţa este de 100 de cazuri documentate in Statele Unite ale Americii. Frecventa in alte tari nu este cunoscuta pentru ca adeseori tulburarea ramane nediagnosticata.

– Hermafroditismul. Hermafroditii au atat tesut testicular cat si ovarian. Acestea doua se pot amesteca in ceea ce se numeste ovotestis sau pot fi sub forma de elemente separate, pe de o parte testicule si pe de cealalta ovare. Organele genitale externe sunt ambigue si au componente ale ambelor sexe. Hermafroditul poate sa arate fie ca o femeie fie ca un barbat. Frecventa este de aproximativ 500 de cazuri documentate in toata lumea. Frecventa reala este necunoscuta, pentru ca putini dintre aceia care au acest sindrom rusinos in ochii multora, indraznesc sa viziteze medicul sau sa isi lase conditia facuta publica.

-Sindromul de Pica. Exista doua forme de Pica. Una in care o persoana mananca o hrana comestibila, dar nepreparata: boabe de cafea, coji de cartofi etc. Si o alta, cand individul mananca orice altceva in afara de alimente. Pica poate sa apara la copiii mici. Se pare ca 20% dintre copii sufera de Pica, intr-o anumita etapa a vietii. Multi o depasesc, dar la cei afectati este asociata cu autismul si dificultatea de a invata sau cu leziuni cerebrale grave.

-Alergia la apa. Exista doar cateva cazuri sunt documentate in toata lumea, dar o statistica medicala sustine ca afectiunea ar fi intalnita in cazul unei persoane din 23 de milioane, in toata lumea. Alergia la apa este o boala a pielii caracterizata prin stimularea unor mancarimi epidermice severe si intense, observabile uneori cu ochiul prin aparitia unor pete pe piele, care se manifesta in urma contactului corpului cu apa. Simptomele pot fi resimtite imediat atat in urma contactului cu apa cat si cu aerul umed si pot persista timp de mai multe ore.

-Sindromul celor „300 de orgasme zilnice” consta in excitare spontana si persistenta, cu sau fara orgasm ori stimulare externa, independent de orice sentiment de dorinta sexuala. A fost pentru prima oara documentat de doctorul Sandara Leiblum in anul 2001, si doar recent caracterizat ca un sindrom distinct in literatura medicala. Este intalnit mai ales la femei dar si la barbati, in cazul carora ar coincide cu priapismul. Nu se cunoaste cu precizie, dar se pare ca Sindromul Excitarii Sexuale Persistente (PSAS) are tendinta de a afecta mai ales femeile trecute de menopauza, in varsta de 40 – 50 de ani sau pe acelea care au suferit tratamente hormonale.

-Sindromul Proteus se traduce prin gigantismul partial al membrelor si al craniului dimpreuna cu dezvoltarea excesiva a degetelor si cu dezvoltarea deficitara a unor zone ale corpului, toate fac parte din manifestarea acestui sindrom. Concursul acestor factori duce la desfigurarea persoanelor, individualitati in general sociabile. Josep Merrick, faimosul „Om Elefant”, a suferit de sindromul Proteus. In prezent, 200 de cazuri sunt documentate in toata lumea. Se pare ca un caz apare o data la mai mult de un milion de nasteri.

-Progeria (sindromul Hutchinson – Gilford). Oamenii suferinzi de progeria imbatranesc foarte repede, inca din copilarie. Cand sunt nou-nascuti au un aspect in intregime normal dar cresc mult mai incet decat alti copii, depreciindu-se fizic mult mai accelerat decat acestia si dezvoltand o expresie faciala caracteristica. Isi pierd parul, le apar cearcane si sufera de serioase deteriorari arteriale (fac arteroscleroza), ceea ce le provoaca decesul in primii ani ai adolescentei. Aproximativ 100 de cazuri documentate.

-Geamanul parazit (Fetus in Fetus). Atunci cand fetusul gazda este capabil sa supravietuiasca nasterii, acesta poate prezenta o umflatura in zona unde fetusul parazit se afla, in 80% dintre situatii aceasta fiind regiunea abdominala. Sunt insa imprejurari cand celalalt geaman se afla in craniu, in scrot sau in zona sacrala. Poate creste neobservat, la inceput. Mai tarziu, fetusul parazit va continua sa creasca deodata cu gazda. Până acum se cunosc in jurul a 100 de cazuri documentate pe mapamond.

-Sindromul Omului – Lup. Oamenii care suferta de Hypertrichosis Lanuginosa sunt acoperiti in intregime de lanugo – par moale ca un puf, asemanator celui de care este acoperit fetusul la nastere – exceptand palmele si talpile. Lungimea maxima documentata a parului este de aproximativ 25 centimetri. Parul acelora care sufera de sindromul omului-lup poate creste la nesfarsit sau poate disparea in ani. Frecventa este de 40 – 50 de cazuri documentate in toata lumea, de la descoperirea dereglarii. Incidenta naturala este considerata a avea o rata cuprinsa intre1 si 10 indivizi la un miliard.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției