Achiziție indispensabilă pentru sistemul medical: Spitalul Județean are în sfârșit un RMN

0
482

Arădenii nu vor mai trebui să se adreseze clinicilor private pentru analize medicale prin rezonanță magnetică. După ani de zile de așteptări și promisiuni deșarte, Spitalul Județean a fost în sfârșit cu aparatură esențială pentru diagnosticarea bolilor complexe. Aparatul de rezonanță magnetică nucleară (RMN) achi­ziționat pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență s-a ridicat   la de 4.200.700 de lei, fondurile fiind asigurate din bugetul Consiliului Județean și din veniturile spitalului. „Am insistat pentru această investiție! Fără nicio reacție din partea parlamentarilor PSD, în luna ianuarie, Guvernul a retras de la Arad fondurile pentru RMN, în condițiile în care Oradea, ora­șul ministrului PSD al Să­­nătății, are trei aparate RMN! În aceste condiții era necesar să îl cumpărăm urgent din banii Consiliului Județean. În luna martie am votat achiziția, cu toată opoziția consilie­rilor județeni PSD, care voiau să mai așteptăm. Am conside­rat că investiția este prioritară, pentru că va salva vieți, iar în astfel de situații este nepermis să pierzi timpul, să ­sa­crifici arădenii din consideren­te po­litice! Un alt considerent pentru care am insistat pentru acest RMN este că investiga­țiile vor fi gratuite pentru pacienții din spital, în condițiile în care la privați prețurile ajung și la 1.500 de lei”, a spus președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca. În aceste zile se    lucrează la montarea și ampla­sarea RMN-ului, care va funcționa în cadrul Laboratorului Clinic de Radiologie și Imagistică, la par­terul sediului central al SCJU Arad, lângă computerul tomograf.
,,Este o realizare deosebit de importantă pentru spitalul nostru deoarece, în scurt timp, vom putea realiza investigații RMN aici, fără să mai punem pacienții pe drumuri. Prin achi­ziționarea aparatului RMN arădenii care ajung la spital vor beneficia de toate investigațiile necesare, ceea ce duce atât la creșterea calității actului medical cât și la un confort sporit pentru pacienți”, a sus­ținut Carmen Lucuța, mana­ger interimar al SCJU Arad.
Rezonanța magnetică nucleară (RMN) sau imagistica prin rezonanță magnetică este o investigație modernă, care oferă informații mult mai precise decât radiografia, ecografia sau tomografia computerizată. Prin intermediul unui câmp magnetic și a unor unde de radiofrecvență, RMN-ul furnizează imagini amănunțite ale diferitelor organe și țesuturi ale corpului. De reamintit că, de la începutul anului trecut s-a solicitat dotarea SCJU ARAD cu RMN. Deși s-au făcut alocări de la CJA, proiectul de achiziție a RMN-ului a întâmpinat o serie de neconformități, atât în ceea ce privește procedurile de licitație, cât și a legislației, ceea ce a dus la rezilierea contractului. În pri­măvara acestui an s-au reluat procedurile, astfel încât în această vară, la Spitalul Județean va funcționa în sfârșit un RMN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.