Ministerul Sănătăţii ar putea deveni principalul ordonator de credite pentru unităţile sanitare şi va putea face achiziţii publice în numele acestora sau va putea încheia acorduri-cadru. Adoptarea actului normativ urmăreşte reduceri de până la 30% la achiziţii.
Se întâmplă, uneori, ca preţul pentru acelaşi produs să varieze în funcţie de intermediar. În prezent, fiecare spital sau unitate sanitară cu paturi desfăşoară în mod individual procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale sau de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto. Din pricina acestui fapt, sunt situaţii în care preţurile de achiziţie a acestor bunuri şi servicii diferă de la un spital la altul.
Această prevedere naşte controverse în rândurile reprezentanţilor sistemului sanitar arădean. În timp ce pe de o parte este privită cu ochi buni, considerându-se că astfel se vor putea face economonii şi în plus se vor înlătura orice fel de dubii cu privire la organizarea achiziţiilor, de cealaltă parte însă, contestatarii susţin că la nivel central nu se cunoaşte situaţia de la nivel local.
Dacă va trece de Parlament, ordinul va intra în vigoare din semestrul al doilea al acestui an.
Sport 73
Mircea Rednic: „Sunt un antrenor fericit, mândru de băieții mei, de echipă”
citește mai mult »