Curățenia de iarnă în curtea Campioanei Provinciei a vizat nu mai puțin de zece nume (Švedkauskas, Adili, Asani, Scutaru, Ciucă, Buleică, Cârstocea, Boakai, Păcurar, Florea),  ce li s-au alăturat celorlate cinci de la începutul stagiunii: Izet, Roman, Grigorie, Grahovac și Strătilă, plus despărțirii de Richard Filaret, care a optat pentru o altă carieră profesională și Mureșan, împrumutat la Cermei.
Totalul este de 17 jucători (cu cel puțin un meci bifat) plecați de la începutul stagunii, iar la capitolul veniri găsim 8 nume. Cătălin Hlistei a fost legitimat în toamnă, iar alți șapte jucători au semnat contracte cu gruparea emblemă a orașului în acastă iarnă. Absolut toți s-au prezentat astăzi în fața presei pentru a vorbi despre planurile lor în „alb-roșu” și au făcut-o cu doza de optimism ce caracterizează fiecare început, bazat – însă – și pe un joc destul de bun în meciurile de verificare ale iernii…
La 24 de ani, Roberto Bodea este unul dintre veteranii UTA-ei. Din actualul lot, doar Alex Manea a debutat înainte sa în „alb-roșu”. Goal-keeperul a dat o mână de ajutor la cele două promovări consecutive, în ligile doi și trei, după care a evoluat în eșalonul trei, la Ighiu, Deva și în toamnă, la Cermei. „Mă întorc acasă după doi ani și jumătate și mă bucur că, din nou, găsesc un grup foarte unit, cu tineri care pot avea viitor frumos în fotbal. Ne simțim toți apropiați și sunt sigur că vom face o figură frumoasă în acest retur. Poate că experiența – și nu că eu aș avea prea multă – contează ceva mai mult la portari decât la orice alt jucător din teren, dar eu am încredere în toată lumea. De exemplu, băieții din fața mea încearcă să nu greșească, să joace cât mai simplu, ceea ce este important pentru o apărare bună”, spune Bodea.
Achiziția last-minute a UTA-ei vine de peste Prut. În trei săptămâni, Mihai Roșca i-a convins pe antrenorii utiști că va ridica nivelul defensivei și astăzi este bun  de joc pentru  echipa fanion a Aradului. „În Republica Moldova am jucat doar în Liga I, la Dacia și AC Chișinău, iar ultima oară la Dinamo-Auto. am fost selecționat în echipele naționale Under 19 și Under 21. Îi mulțumesc impresarului meu, Augustin Goian, dar mai ales UTA-ei, conducerii, staffului tehnic, că a avut încredere în mine. M-am acomodat repede, sunt pregătit să debutez chiar sâmbătă dacă e nevoie de mine”, a spus basarabeanul de 22 de ani.
Parte a generației 1997-1998 cresscută de tandemul Păcurar-Tisza la Atletico, Denis Lazăr a debutat la UTA la numai 16 ani. O făcea cu gol, pe 8 septembrie 2015, în meciul de Cupă cu Metalul Reșița, câștigat de „roș-albi” cu 9-0 (!?). Apoi a fost piesă de bază a echipei de Liga a III-a, dar și a celei care câștiga Cupa României Elite în 2016 și ajungea în finala pe țară un an mai târziu. În tur, a bifat aproape toate minutele oficiale la liderul din C3, ACS Șirineasa ca fundaș dreapta sau central. „Am venit la UTA cu sufletul. Mă bucur că staff-ul și conducerea au avut încredere în mine. Sper să facem treabă, să câștigăm fiecare meci și să progresăm. Ne cunoaștem toți, ne înțelegem bine, abia așteptăm să înceapă campionatul. Eu voi juca unde este nevoie de mine. De meserie sunt fundaș central, dar am deja destule meciuri și ca fundaș dreapta”, spune fotbalistul de 19 ani.
Punct fix la ASA Târgu Mureș în turul campionatului, ca mijlocaș sau atacant, Mihai Petra a fost printre primii fotbaliști contactați de condu­cerea utistă pentru un transfer. De altfel, a fost singurul fotbalist ce nu mai avusese tangență cu județul Arad la reunirea de pe 16 ianuarie, dintre cei siguri de rămânerea în „alb-roșu”. La 24 de ani împliniți pe 12 ianuarie e unul dintre cei mai experimentați fotbaliști ai „Bătrânei Doamne”, mai ales că are bifate și 11 partide în Liga 1 în tricoul ASA-ului. „Într-adevăr, am și experiența primei ligi, am venit la UTA să facem treabă. Sper să terminăm cât mai sus în clasament. Am calități mai mult ofensiv, dar încerc să-mi fac treaba și în defensivă. Recunosc uneori îmi este destul de greu, dar mă acomodez cu orice situație. Postul pe care am fost folosit în amicale la UTA (n.a. al doilea mijlocaș central cu sarcini pentru ambele faze ale jocului) cred că mi se potrivește. Mă ajută și jocul echipei, tot ceea ce sper este să avem rezultate pozitive”, spune Petra.
Primul fotbalist din generația 1997-1998 de la Atletico transferat la un alt club a fost Angelo Iuga. În vara anului 2014, la turneul semifinal de juniori B, de la Arad, CS Universitatea Craiova i-a remarcat mijlocașului calitățile tehnice și capacitatea de efort arădeanului originar din Munar și i-a oferit un contract. Acesta s-a încheiat pe cale amiabilă în această iarnă, fără ca Iuga să simtă fiorul debutului în Liga 1. „Cred că meritam o șansă la prima echipă, la cum m-am pregătit și am jucat la echipa a doua a Craiovei. Dar, nu are rost acum să mai am regrete, nu consider că am făcut un pas înapoi revenind acasă. Sunt la una dintre cele mai titrate echipe din România, am șansa să joc în Liga a II-a. Am venit cu dorința de a ajuta echipa să urce cât mai sus în clasament și să facem jocuri bune. Eu pot juca oriunde la mijlocul terenului, chiar nu am nicio problemă, la Craiova chiar am fost folosit peste tot, în benzi sau în centru”, susține fotbalistul de 21 de ani.
Glezna fină a lui Darius Buia a ieșit în evidență în toamnă la Cermei, dar noul „decar” al UTA-ei avea în spate șase ani de contract cu Dinamo. Nu degeaba puternica grupare bucureșteană l-a luat de la LPS Banatul Timișoara la numai 17 ani. „Multă lume la Arad mă întreabă de Poli, mai ales prin prisma trecutului pe care l-a avut tatăl meu la această echipă. Dar, să știiți că el m-a susținut mereu în alegerile mele, iar eu cu Poli chiar nu am avut
de-a face. M-am pregătit cu ei vara trecută, dar echipa a doua s-a desființat și am ales Cermeiul. Mă bucur că am găsit la UTA un grup frumos și un staff competent. Sunt conștient că sunt așteptări mari de la mine, îmi doresc să confirm, dar, până la urmă, fotbalul e un sport de echipă. Cu toții vrem să avem evoluții cât mai bune și totul va fi bine. Ne propunem să strângem cât mai multe puncte și să fim cât mai sus la final!”, a punctat coordonatorul de joc al „roș-albilor”, mai mereu pe lista marcatorilor în amicalele iernii.
David Popa a urmat traseul colegilor de generație, Emanuel Vasi și Răzvan Oaidă, în fotbalul englez, dar, ca și ei, a revenit acasă.  Începutul la echipa de juniori a lui Birmingham a fost bun, după care: „M-am accidentat și am fost nevoit să stau trei luni pe tușă. Între timp, s-au schimbat antrenorii la prima echipă, s-au schimbat sistemele și am pierdut conexiunea pe care o aveam cu antrenorii și colegii. Am lăsat-o pe Birmingham pe ultimele locuri în Championship, dar sper să se salveze, căci e un club care merită mai mult. Eu m-am întors acasă cu gândul să dau totul pentru ca UTA să ajungă unde îi e locul. Cu toții ne dorim să ajutăm cât mai mult echipa și să reușim o a doua parte de sezon cât mai bună”, spune atacantul de 20 de ani, noul număr 9 al lui Cristi Todea.

Recomandările redacției