Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au semnat marţi un document prin care îşi iau angajamentul de a denucleariza Peninsula Coreeană şi de a îşi oferi garanţii de securitate, relatează site-ul postului CNN.
„Suntem pregatiţi pentru o nouă istorie, pentru un nou capitol. Kim Jong-Un are o oportunitate mai mare decât alţii, pentru prosperitatea, pacea şi denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea. Implementarea procesului denuclearizării va începe foarte rapid”, a explicat Trump.
Documentul indică şi angajamentul liderilor de a lucra la stabilirea relaţiilor SUA-Coreea de Nord.
„Preşedintele Donald Trump şi-a luat angajamentul de a acorda garanţii de securitate Coreei de Nord, iar preşedintele Kim Jong-un şi-a reafirmat angajamentul de a denucleariza complet Peninsula Coreeană”, se arată în document, care a fost fotografiat de reporterii de la CNN.
Convinşi că stabilirea de noi relaţii SUA-RPDC va contribui la pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene şi a lumii, şi recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, preşedintele Trump şi preşedintele Kim declară următoarele:
1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească noi relaţii SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.
2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.
3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.
4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (care au murit în războiul din Coreea, n. red.), incluzând repatrierea imediată a celor deja identificate.
Recunoscând că summitul SUA-RPDC – primul din istorie – a fost un eveniment epocal de mare semnificaţie şi depăşind decenii de tensiuni şi ostilităţi între cele două ţări şi pentru deschiderea unui viitor nou, preşedintele Trump şi preşedintele Kim Jong-un se angajează să implementeze prevederile acestei declaraţii comune integral şi fără întârziere. Statele Unite şi RPDC se angajează să desfăşoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de Stat american, Mike Pompeo, şi de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, pentru a implementa rezultatele summitului SUA-RPDC.
Vor mai exista întâlniri între cei doi
De asemenea, Donald Trump a anunţat că îl va invita “cu siguranţă” pe Kim Jong-un la Casa Albă, relatează Mediafax. „Cu siguranţă voi face asta”, a declarat Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că a dezvoltat o „relaţie foarte specială” cu Kim Jong-un.
„A fost o onoare să fiu aici cu tine”, a declarat preşedintele Statelor Unite. “Este un negociator demn, negociază în interesul propriilor oameni”, a afirmat Donald Trump, adăugând că liderul nord-coreean este “un om foarte talentat şi care îşi iubeşte foarte mult ţara”.
La rândul său, Kim Jong-un consideră că summitul cu Donald Trump reprezintă un „început al păcii”. Preşedintele Donald Trump a declarat că este de acord. “Cu siguranţă vor exista obstacole, dar astăzi este ziua unui început bun. Sunt determinat să lucrăm împreună”, a declarat Kim Jon-un.
Întrebat ce asigurări a primit din partea lui Kim Jong-Un că va respecta angajamentele asumate, Donald Trump a răspuns: „Se poate asigura cineva de ceva în general?! Pot da asigurări că Administraţia de la Phenian vrea să ajungă la un acord. Simt puternic, din instinct, că vor un acord; acest lucru este bun şi pentru China, deoarece nu cred că este bucuroasă să existe arme nucleare în apropiere. Deci, dialogul continuă şi sper că vom ajunge la un acord foarte curând”, a spus Trump.
Liderul de la Casa Albă a insistat că aşteaptă îmbunătăţiri semnificative în materie de drepturile omului înainte de eliminarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord.
„Serviciile noastre de informaţii au stabilit că regimul din Coreea de Nord are un arsenal semnificativ, astfel că acest dialog trebuia lansat acum cinci, zece, 20 de ani; astfel, nu mai trebuia să fim preocupaţi dacă întâlnirea de acum va fi sau nu un succes. Eu voi face tot ceea ce trebuie pentru a face lumea un loc mai sigur”, a precizat Donald Trump, precizând că nu a stabilit dacă următorul summit se va desfăşura la Washington ori la Phenian.
În cadrul întâlnirii cu preşedintele sud-coreean, în luna aprilie, Kim Jong-un a declarat că Seulul şi Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuţii cu SUA şi China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea. Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord şi China. Coreea de Sud nu a fost o semnatară a armistiţiului.

Recomandările redacției