Acordul de liber schimb dintre UE şi Canada (CETA) va înceta pe întreg teritoriul blocului comunitar dacă Italia nu-l va ratifica, aşa cum ameninţă, anunţă Comisia Europeană.
Aprobat cu greu în octombrie 2016 din cauza unor presiuni ale regiunii belgiene Valonia, tratatul CETA este denunţat acum de Italia. Guvernul de la Roma ameninţă că nu va ratifica CETA, întrucât nu protejează suficient denumirile de origine şi indicaţiile geografice ale produselor italiene, transmite adevarul.ro.
„Dacă nu se ratifică, tratatul nu se aplică“, a spus, laconic, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. CETA este aplicat provizoriu în proporţie de 95%, fiind ratificat de 10 din cele 28 de state membre UE. Parlamentul European l-a ratificat în ianuarie 2017. Acest tratat elimină circa 98% dintre taxele vamale în comerţul dintre UE şi Canada şi protejează 143 de denumiri de origine şi indicaţii geografice, dintre care 41 corespund produselor italiene, precum şunca prosciutto de Parma, mortadella de Bologna sau oţetul balsamic de Modena.

Recomandările redacției