Perioada de valabilitate a unui acord din partea unui părinte, pentru celălalt părinte care vrea să
călătorească cu un minor în străinătate, a fost prelungită la trei ani.
Până în prezent, un părinte avea nevoie de o procură de la celălalt părinte la fiecare călătorie cu un minor.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, o Hotărâre care modifică Legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, respectiv prevederile care stabilesc condiţiile de călătorie în străinătate a cetăţeanului român minor.
„Au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre părinţi cu privire la ieşirea din ţară a copilului împreună cu celălalt părinte, fiind creată posibilitatea exprimării unui singur acord pentru o perioadă de până la 3 ani şi pentru mai multe călătorii în străinătate. Legea stabileşte termenul maxim de trei ani, dar părintele poate să-şi dea acordul pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte ca şi până acum. Totodată, a fost eliminată obligativitatea menţionării scopului deplasării şi rutei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), relatează Mediafax.
„Părintele poate să îşi revoce acordul în orice moment prin depunea unei petiţii la orice structură de relaţii cu publicul a Poliţiei de Frontieră care, în regim de urgenţă, va introduce o alertă în baza de date şi va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieşirea din ţară a minorului”, se mai arată în comunicatul MAI.
Actul normativ mai introduce posibilitatea ca paşaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea.

Recomandările redacției