Multe imobile din Arad, mai ales în zona central, sunt adevărate, „răni deschise“, din care pică tencuiala și ornamentele, precum se scurge puroiul dintr-o rană. Și,din păcate, asemenea cazuri avem cu duiumul în Arad. Puține clădiri se reabilitează, cel puțin în zona exterioară, a fațadei. Unele sunt chiar un adevărat pericol public și, în loc de renovare, se pune o hârtie pe care scrie „Atenție, cade tencuiala!“. Așa, cu ochiul liber, se poate estima că cel puțin jumătate dintre clădirile istorice din oraș nu se află într-o stare bună. Există o hotărâre de Consiliu Local prin care proprietarii care au terenurile sau clădirile neîntreținute corespunzător, se pot rtezi cu o supraimpozitare, o „taxă de paragină“ dacă vreți. Asta înseamnă un impozit pe clădiri majorat de până la cinci ori.

Soluții întârziate

După câțiva ani în care am arătat cum poate fi sprijinită renovarea fațadelor acestor clădiri, iar autoritățile locale spuneau că nu au mijloace, acum se pare că s-au găsit rezolvări. Desigur, vorbeam de soluții, potrivit legii. Iar aceasta este Legea nr. 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, cu modificările și completările ulterioare, pentru zone de protecție a monumentelor istorice și pentru zone monumente protejate. Pârghiile de aplicare sunt suficiente, dar de acționat la nivel local, nu s-a prea făcut mare lucru. La începutul acestui an și municipalitatea a ajuns la concluzia că lucrurile nu pot rămâne așa. Ca să fim obiectivi, câteva facilități pentru proprietarii de clădiri erau deja în vigoare. Însă doar scutirea de impozitul pe clădiri pe o perioadă de cinci ani nu era o măsură suficient de ofertantă. Iar dovada este evidentă: nu s-a accelerat ritmul de renovare.De ce? Sumele pentru refacerea doar a unei fațade de clădire nu sunt deloc mici. Iar asta și prin prisma categoriei de persoane care locuiesc, în cele mai multe situații, în aceste imobile istorice. În general oameni de o vârstă înaintată și care nu dispun de suficienți bani pentru o astfel de lucrare de reabilitare a fațadei și probabil și a acoperișului clădirii. Lucrări care nu costă două – trei sute de lei, ci sensibil mai mult. Dar care sunt, în medie, costurile reparațiilor și aducerea în stare identică sau aproape identică a clădirii cu proiectul inițial? A. F, deține o firmă care se ocupă în ultimii ani cu restaurări de fațade, în special ale unor clădiri istorice. Acesta ne spune: „Funcție de complexitatea ornamentelor și a materialelor folosite prețurile variază între 80 de euro și 100 de euro, ba chiar și mai bine, dacă intră în rol și alți factori. Prețul este pe metru pătrat de perete. Aici însă sunt incluse toate costurile, respectiv toate materialele necesare și manopera.“ Așadar costurile, în orice caz, nu sunt mici. Și cum în general toate clădirile din zona centrală au un regim de înălțime de peste 10 metri și o lungime a fațadei de măcar 15 metri, rezultă o suprafață de renovat de cel puțin 150 de metri pătrați. Asta înseamnă 150 înmulțit cu 100 de euro. Rezultă 15.000 de euro în medie, adică echivalentul unei mașini noi de nivel mediu. În general, la o astfel de arie, a fațadei ai o medie de cinci apartamente, rezultând un cost de 3.000 de euro pe apartament, adică aproape 15.000 de lei. O sumă de care, să fim sinceri nu orice familie dispune, așa cât ai bate din palme.

Facilități mai multe

După dezbateri publice s-a inițiat Hotărârea nr. 42/31.01.2020 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind aprobarea din Regulamentul de aplicare a Legii nr.153/2011, prin care facilitățile pentru cei care își repară clădirile sunt mai generoase. Ba chiar se alocă sume din bugetul local. „Din suma totală alocată din bani publici pentru aceste finanțări, maximum 20% poate fi grant, adică bani nerambursabili, iar 80% vor fi fonduri rambursabile, pe care beneficiarii le vor da înapoi municipalității în rate, într-un termen de cinci ani, în mod excepțional, în 10 ani.De altfel, reamintesc faptul că, pentru a veni în sprijinul proprietarilor de clădiri din zona protejată, care își renovează fațadele, se acordă scutire de la plata impozitului pe proprietate timp de cinci ani de la recepționarea lucrărilor, cât și scutire de la plata taxei de ocupare a domeniului public pentru schelele montate în vederea executării lucrărilor“,precizează Ralu Cotrău, purtătoare de cuvânt la Primăria Arad. Trebuie să admnitem că actualele formule sunt mult mai de folos pentru cei care trec la reabilitări de astfel de imobile. Numai că a venit pandemia și timp de peste două luni de zile lucrurile s-au blocat. Termenl ar fi expirat la finele lunii trecute. Drept urmare, printr-o ședință extraordinară a CLM Arad, s-a prelungit termenul de depunere a dosarelor cu încă 90 de zile, ca urmare a situației excepționale generată de situația de urgență și de alertă. Este vorba de documentația necesară pentru a obține sprijin pentru renovarea clădirilor . Așadar mai este timp o lună și jumătate, până la finele lunii iulie 2020. Astfel, poate istoria unor clădiri emblematice din Arad se va putea rescrie. Pentru că și ele, asemenea oamenilor, au poveștile lor.

Recomandările redacției