izometalÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la doi ani de închisoare pe Lucian Caraiman, unul dintre acţionarii Grupului Izometal-Magellan, controlat de omul de afaceri Georgică Cornu, care a câştigat foarte multe licitaţii organizate de Primăria Arad pentru realizarea a diverse proiecte. Afaceristul a fost condamnat iniţial la cinci ani de închisoare, de Tribunalul Timiş, în dosarul „Electrica II”.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Timişoara, Lucian Caraiman a fost trimis în judecată pentru dare de mită, delapidare şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Astfel, fostul director general al filialei Electrica Banat, ar fi primit de la Lucian Caraiman materiale şi lucrări de construcţii în valoare totală de 23.633,15 lei şi 511 euro. În schimb, după cum scria presa la vremea respectivă, conducerea Electrica a încredinţat SC Confort SA, una din firmele care fac parte acum din Grupul Izometal-Magellan, contracte pentru efectuarea unor reparaţii la căminul de nefamilişti al SC Electrica SA în valoare de aproximativ 700.000 de lei şi ar fi plătit către această societate preţul unor lucrări neefectuate sau supraevaluate. Caraiman a mai fost acuzat că ar fi oferit bunuri şi servicii şi altor angajaţi ai Electrica, pentru a fi „binevoitori” cu firma pe care o reprezenta. La data săvârşirii faptelor, Caraiman era director de marketing la SC Confort SA şi agent comercial la SC Izometal SA.
Condamnare definitivă
În aceste condiţii, la sfârşitul săptămânii trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că Lucian Caraiman trebuie să execute o pedeapsă cu închisoarea de doi ani. „Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare şi 3 ani interzicerea, după executarea pedepsei rezultante principale, a exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c Cod penal privind pe inculpatul Caraiman Lucian Nicu în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, respectiv: – 4 ani închisoare pentru infracţiunea de luare de mită [..] – 3 ani închisoare pentru infracţiu­nea de abuz în serviciu contra inte­re­selor publice [..]; – 2 ani închi­soare pentru infracţiunea de fals intelectual [..]; – 2 ani închisoare pentru infracţiunea de uz de fals [..] şi – 2 ani închisoare pentru instigare la să­vârşirea infracţiunii de fals intelectual [..] În temeiul art. 255 raportat la art. 6 şi la art. 7 alin. 2 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal condamna pe inculpatul Caraiman Lucian Nicu la o pedeapsă de 2 ani închisoare. În baza art.71 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute la art.64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal pe durata executării pedepsei principale. În te­meiul art. 215 indice 1 Cod penal condamna pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de 2 ani închisoare. În baza art.71 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute la art.64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal pe durata executării pedepsei principale. În baza art. 33 lit. a şi art. 34 alin. 1 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta decizie, urmând ca inculpatul să execute pe­deapsa cea mai grea, de 2 ani în­chisoare. În baza art.71 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute la art.64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal pe durata executării pedepsei principale”, se arată pe site-ul instanţei supreme. De menţionat că hotărârea Înaltei Curţi este definitivă.
Lucrări pe bandă rulantă
Grupul de firme Izometal-Magellan a primit de-a lungul timpului numeroase lucrări din partea Primăriei Arad, conduse de Gheorghe Falcă. De menţionat că vecinul de duplex al primarului Falcă, Florin Paşca este reprezentantul pentru Arad al SC Confort SA, una din firmele din cadrul grupului. Presa şi societatea civilă au tras ne­numărate semnale de alarmă cu privire la contractele încheiate între Primărie şi Grupul Izometal-Magellan, dar şi cu privire la modul în care constructorii înţeleg facă lucrările pentru care au fost angajaţi.

Recomandările redacției