Un înalt demnitar american prezent la al 35-lea summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), ce are loc la Bangkok, a criticat acţiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud, pe care le-a comparat cu o ‘’cucerire’’, transmite luni Reuters potrivit Agerpres. Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Robert O’Brien, a afirmat că disputele privind apele revendicate de China şi de alte câteva ţări sud-est asiatice ar trebui să fie soluţionate în mod paşnic.
„Noi nu credem că (aceste dispute) trebuie să fie rezolvate prin intimidări, prin miliţie maritimă sau prin împrejmuirea unor insule. Pur şi simplu nu acesta este modul în care trebuie făcute lucrurile în secolul XXI. Aceasta este cucerire’’, a spus O’Brien. Totuşi, demnitarul american a afirmat că Washingtonul caută să aibă o „relaţie excelentă‘’ cu China.
Insulele Spratly (numite Nansha de către Beijing) sunt revendicate de către China, care a construit pe ele infrastructuri militare, dar şi de către Filipine şi Vietnam. Beijingul consideră parte a teritoriului chinez cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, în pofida unei decizii de arbitraj internaţional din 2016. Diferitele părţi ale zonei disputate sunt, de asemenea, revendicate de Malayezia, Brunei şi Taiwan.

Recomandările redacției