„ În ultimii doi ani, tot timpul au fost ciorovăieli între Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Primăria Moneasa. Am trecut cu vederea de multe ori aceste incidente, ca să nu creez tensiuni și mai mari. Dar acum s-a umplut paharul. Poate unii din conducerea județului  și-au zis cum să facem să rupem activitatea culturală în două. Și s-a întâmplat taman acum, când o sărbătoare de mare tradiție de la noi și care a ajuns și la o cifră jubiliară și anume ediția cu numărul 50. S-a știut dintotdeauna că această manifestare era în data de 24- 25 august, chiar și pe timpul regimului comunist. Dar ce s-a întâmplat acum nu s-a întâmplat niciodată”, a precizat domnul Ioan Nuțu Herbei, primarul comunei, care a mai adăugat: „De multă vreme s-a lucrat la așa ceva, să vii cu 12 participanți la un concurs , unde îi dai startul de începere la ora 12,30 și la ora 15,00 îți aduni sculele și pleci și stațiunea rămâne ca la un priveghi. Plus de asta mai dezamăgești cel puțin 40 de meșteri populari,  care așteptasu degeaba la standuri”.

O orchestră, doi artiști și 12 concurenți

Orchestra a susținut  muzical mai puțin de trei ore programul concurenților, după care, așa cum am spus, au luat sculele și au plecat. Practic orchestra a fost dusă la Sebiș  unde a susținut nu știu ce program la Casa de Cultură. Asta în condițiile în care se știa de foarte mult timp calendarul sărbătorii noastre. În plus, la Casa de Cultură din Sebiș, nu este nici instalație de aer condiționat. Cei care au fost acolo nu au putut suporta căldura aceea sufocantă din local”, afirmă primarul Ioan Herbei. Pe lângă turiștii dezamăgiți și mulți dintre meșterii locali prezenți la eveniment au declarat că la anul nu vor mai veni la Moneasa. „Aveau și ei socotelile lor și acum, oalele  se sparg în capul nostru, fără să avem vreo vină. De aceea, spun sus și tare că atât Consiliul Județean Arad, cât și Centrul Cultural Județean vor să saboteze Stațiunea Moneasa. Domnule trebuie să fii nebun ori rău intenționat să nu înțelegi când începe programul și când se termină!”, adaugă, plin de năduf, primarul Herbei.

„Eu am prevăzut că așa se va întâmpla”

Parcă ne vine greu să scriem așa ceva, dar undeva ceva este putred și este clar că va trebui eliminat, acum sau mai târziu. Am găsit cu greu sponsori pentru această acțiune și ei mi-au spus că este foarte grav ce au făcut cei de la CJ Arad și Centrul  Cultural Județean Arad. „Am discutat cu mulți oameni care au fost în stațiune despre aceste lucruri și, într-un fel am vrut să ne cerem scuze pentru situația creată, deși nu a fost din vina noastră. Normal că oamenii având un gust amar, au vorbit urât despre toate acestea.Din păcate, așa cum am mai spusam prevăzut că așa se va întâmpla. Dar viața merge înainte”, a mai adăugat Nuțu Herbei.  Cu toate… piedicile întâlnite, programul a continuat așa, oarecum ad-hoc organizat de către autoritățile locale.  Au cântat pe scena de la Moneasa: Lucian Drăgan cu Alexandra. De remarcat au fost și două cântărețe, care se ridică dinȚara Moților: este vorba de Roxana Negru și Riana Giurgelea, din satul Avram Iancu, comuna Vârfurile. Au mai cântat Corina Satmari   și Taraful Luzbiciu, Taraful din Dieci, condus de coregraful Gheorghe Țâț. Au mai performat  Ansamblul de dansuri din Felnac, Ansamblul de dansuri Spicul din Beliu, Ansamblul din Șicula și alții. Tot Primăria Moneasa a pregătit pentru turiști peste 400 de porții de mâncare, produse culinare din porc, batal și vită. Prezenți au fost și deputații Dorel Căprar și Florin Tripa, dar și consilieri județeni și locali. Cei doi parlamentari au spus că nu este absolut deloc normal ce s-a întâmplat. Ei au înțeles și au fost de acord că ai o  luptă politică cu primarul, dar aici era vorba de Stațiunea Moneasa, din județul Arad, perla Munților Apuseni. A fost un deserviciu adus județului nostru în cele din urmă. Și , ca să încheiem într-o notă ceva mai optimistă, spunem doar atât: căldura foarte mare a fost anihilată foarte bine cu deja consacrata înghețată de Sintea, care a fost la mare căutare.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției