Activitatea din industria românească a intrat în a doua lună de contracţie

0
277

Industria din România, în luna ianuarie, a intrat în a doua lună de contracţie, iar cererea rămâne slabă şi influenţează negativ volumul producţiei, potrivit barometrului indus­trial lunar efectuat de IRSOP şi SNSPA şi publicat miercuri.
Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.
Comenzile noi au lipsit în mare măsură şi în ianuarie – indicatorul n-a reuşit să depă­şească 42 de puncte în zona de contracţie. Comenzile pentru export au depăşit parţial criza din decembrie urcând de la 32 la 51 de puncte. Totuşi, cererea externă rămâne slabă şi mai ales instabilă. În plus, importurile de materii prime au crescut de la 45 în decembrie la 51 în ianuarie, în contextul înviorării parţiale a comenzilor la export.
Volumul producţiei a rămas în contracţie la 42 de puncte, numai cu două puncte mai mult decât în decembrie. Stagnarea producţiei în zona de contracţie demonstrează capacitatea extrem de slabă a cererii de a restarta creşterea în industrie la început de an.
Totodată, stocurile s-au contractat şi mai mult coborând de la 4,7 de puncte în decembrie la 4,4 în ianuarie. „Politica de ocupare a for­ţei de muncă arată tendinţe clare de res­trângere. Deşi se confruntă cu o cerere slabă, managerii preferă să păstreze locurile de muncă în speranţa redresării semnificative în lunile viitoare”, se arată în raport.
Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas stabile la 54 de puncte faţă de 55 în decembrie, dar ecartul dintre preţuri şi costuri a crescut de două ori, de la 9 puncte în decembrie, la 18 puncte în ianuarie.
„Indicatorul global de încredere a managerilor în revigorarea activităţii peste 6 luni a crescut de la 70 de puncte în decembrie la 72 în ianuarie. Aşteptările tind să crească întotdeauna la începutul anului. În ianuarie 2019 au crescut cu 5 puncte faţă de decembrie. În 2020 au crescut numai cu 2 puncte. Managerii îşi formează aşteptări optimiste pe baza variaţiei sezoniere a activităţii industriale şi în mai mică măsură pe baza semnalelor economice curente”, se arată în raport.
Barometrul Industriei este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. (News.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.