De câțiva ani buni, firmă arădeană „INTECO HOLDING BOCSIG“ – care are o gamă largă de prestări de servicii, atât pentru partenerii contractuali cât și pentru populație – deservește  deszăpezirea drumurilor județene, conform unui contract obținut în urma unei licitații câștigate în anul 2016.
Patronul acesteia, Ovidiu Palcu, ne-a descris recent unele aspecte – la fel cum a mai făcut-o și înainte cu două săptămâni – despre subiectul deszăpezirilor la nivelul județului nostru.
„Eu am câștigat licitația având un parc de 30 de autospeciale. Beneficiarul mi-a solicitat însă doar 20 de intrarea în bază. Având în vedere că la nivelul județului  am peste 1.100 km de acoperit, practic nu am cum să  ajung pe atâta distanță… Mai ales că pe zona Lipova mi s-au cerut doar două mașini; motiv pentru care nu au putut ajunge peste tot. Ca urmare am fost sancționat și eu consider că nu este în regulă. Cine știe ce mașină a fost iară pe drum fără anvelope de iarnă și nepregătită pentru acest sezon“.
Munți de sare și de nisip la Șiria
De la Arad, de la unul din sediile INTECO ne-am deplasat la niște puncte de lucru. Prima oprire a fost la Șiria unde am discutat cu inginerul Cosmin Gligor, director de producție.
„Stația de mixturi asfaltice funcționează acum deoarece mai sunt cazuri când mai este nevoie de aceste mixturi asfaltice“ a spus acesta.
Despre acestă stația am afalat detalii de la interlocutorul nostru. „Stația aceasta produce în jur de opt tone pe oră, chiar mai mult. Stația este a noastră și produce mixturi și la comandă, pentru terți, contra cost firește.
Noi avem și poate fi văzută de asemenea și stația de emulsii bituminoase. Aceasta are o capacitate de producție de 20 de tone pe oră“ a precizat inginerul Gligor. Văzând munții de sare și de nisip, discuția a alunecat spre deszăpeziri.
„Ne-am aprovizionat cu material, nu asta este problema; problema este că beneficiarul ne solicită un număr mic de mașini pentru deszăpeziri și atunci apar problemele: din 30 de mașini câte avem solicită abia acum 20 mașini. Și nu te poți împărți, nu ai cum să ajungi la o suprafață așa de mare: avem 1.100 km de drumuri județene. Noi suntem pregătiți pentru orice confruntare în ceea ce privește deszăpezirea, avem utilaje, cum a spus și domnul Palcu.”
Casă amenajată din temelie de Ovidiu Palcu
În urmă cu ceva vreme era o familie: soții Băbuța, care se deplasau cu o căruță trasă de un măgăruș. Locuiau undeva pe deal. Ovidiu Palcu i-a oprit din drum și i-a întrebat de sănătate: adică unde stau, unde se duc… Și deoarece în familie era și un copil,  Ovidiu Palcu a vorbit cu bărbatul, Vasile Băbuța și a aflat că nu au unde să locuiască. Pe loc patronul de la INTECO a hotărât – și i-a și amenjat o casă, realizând-o din temelie, ca și cum ar face-o din nou. Acum Vasile Băbuța are casă nouă unde să locuiască cu soția sa și cu copilul.
Preotul paroh Rus „vede“ mereu de familia Băbuța
În acțiunea aceasta s-a implicat și preotul paroh Rus și chiar în ziua în care am ajuns noi acolo, preotul venea încărcat cu plase pline cu diferite produse alimentare de strictă necesitate. După ce au primit alimentele și au mulțumit, familia Băbuța a schimbat cu noi câteva cuvinte.
„Părintele Rus vine și vede de noi și ne aduce tot felul de produse alimentare. Mai are Dumnezeu și oameni cu suflet către noi, cei care suntem mai neputincioși. Am avut măgărușul și cu el îmi mai aduceam lemne de foc . Acum nu-l mai am, că l-am vândut. Noi stăm într-o seară la bec, în alta mai cu lanterna pentru că nu avem bani să plătim curentul. Dacă nu erau oamenii acești cu suflet era mult mai greu“ a mai spus omul.

Recomandările redacției