politia recomanda 2 politia recomanda1Alături de activitatea socio-economică propriu-zisă din comuna Păuliș – și împletită cu aceasta, firește – se desfășoară și activitatea unor alte compartimente ale vieții sociale din comunitate. Unul dintre aceste componente este și cel al activității desfășurate de polițiștii Postului de Poliție Păuliș. Iată o descriere a unui episod al acestei activități – cu referire la circulația autovehiculelor pe vreme de iarnă – în viziunea factorilor locali.
Polițiștii din Păuliș, mereu  la datorie
Pentru întâmpinarea evenimentelor nedorite cauzate de condițiile meteo și polițiștii din Păuliș au deosebită și specifică participare.
Șeful Postului de Poliție din Păuliș, Valentin Grindan, alături de polițiștii aflați în subordine, acționează pentru prevenirea tuturor evenimentelor negative care s-ar putea produce în trafic, în condiții meteorologice de zăpadă și viscol semnalate și în județul Arad.
În zilele în care este în vigoare acest cod și pentru județul nostru, Postul de Poliție din Păuliș a dispus să se desfășoare activități specifice în trafic, mai ales în caz de ninsoare abundentă și/sau viscol.
Astfel, polițiștii vor desfășura, potrivit competențelor, activități de prevenire a evenimentelor rutiere, acordarea sprijinului necesar autorităților pentru salvarea persoanelor, închiderea termporară a circulației pe anumite tronsoane de drum – atunci când situația o impune, pentru evitarea imobilizării autovehiculelor în afara localităților.
Recomandarea este ca pe o astfel de vreme, conducătorul auto să nu plece la drum decât dacă este absolut necesar și doar după luarea unor măsuri specifice de protecție pentru el și pentru eventualii lui însoțitori.
Polițiștii atenționează de ase­menea că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei; iar autovehiculele cu greutate de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Recomandări pentru conducătorii auto
Deși îndeobște sunt cunoscute și mereu repetate, numărul mare de evenimente rutiere cu efecte negative ce au loc pe drumurile publice mai ales în condiții de iarnă îi fac pe polițiști să continuie să facă aceste recomandări tuturor participanților la trafic porniți la drum pe vreme nefavorabilă.
– Dacă este absolut necesar să conducă pe o astfel de vreme, înainte de plecare, conducătorul auto trebuie să se asigure că are suficient combustibil în rezervor;
– Trebuie verificate următoarele: funcționarea farurilor, nivelul uleiului, existența antigelului, existența lichidului de parbriz, buna funcționare a instalațiai de încălzire;
– Este recomandat să existe în trusa automobilistului următoarele: o lopată, perie/mătură, sac cu sare/ nisip și lanțuri antiderapante;
– Trebuie asigurată o bună re­zervă de apă, hrană rece, haine groase, pături, medicamente de strictă necesitate, o lanternă funcțională și un telefon mobil care să poată fi utilizat în caz de urgență;
– În timpul deplasării, trebuie utilizate permanent luminile de întâlnire – și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață, în cazul apariției acestui fenomen;
– Trebuie respectate întocmai indicațiile agenților de circulație.

Recomandările redacției