În perioada 10-12 noiembrie 2017, în complexul „Green House”, din cadrul ambientului Taberei de la Căsoaia, au avut loc manifestări ecologice de care au beneficiat copii și tinerii de la Şcoala Profesională ,,Astra” Arad, de la Casele de tip familial Sântana, precum și copii din familii defavorizate.
„Solidaritatea comunității”, „sistemul hidro-geologic” și „conștientizarea ecologică” au fost câteva dintre temele ecologice și spirituale abordate în activitățile desfășurate în „Green House”. A fost reliefată responsabilitatea pe care genera­țiile prezente o au față de cele viitoare, o responsabilitate care aparține și fiecărei școli, instituții și comunității locale.  În acest proiect spiritual-ecologic au fost împlicate organizatoric mai multe instituții județene și locale: Consiliul Județean Arad, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, Şcoala Profesională ,,Astra” Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Arhiepiscopia Aradului. A crește în respect ecologic înseamnă a învăța să fim lucrători ai iubirii concrete și dezinteresate, înseamnă a deveni maturi duhovnicește. Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost transmis un mesaj părintesc în care s-a subliniat faptul că „tinerii și copiii noștri trebuie educați și pregătiți ca să devină creștini destoinici de alegeri și gesturi curajoase, în măsură să construiască în fiecare zi, și prin lucrurile «mici», o lume a responsabilității”.
Creștini fiind, vrem să oferim contribuția noastră la depășirea crizei ecologice pe care o trăiește omenirea. Pentru aceasta trebuie să luăm înainte de toate din bogatul nostru patrimoniu spiritual motivațiile care alimentează dragostea noastră pentru îngrijirea creației, amintindu-ne mereu că pentru aceia care cred în Iisus Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu făcut om pentru noi, spiritualitatea nu este dezlipită de propriul trup, nici de natură sau de realitățile din această lume, ci mai degrabă trăiește cu ele și în ele, în comuniune cu tot ceea ce ne înconjoară. Criza ecologică ne cheamă așadar la o profundă convertire spirituală: creștinii sunt chemați la o conștientizare ecologică, ce comportă scoaterea în evidență  a tuturor consecințelelor întâlnirii cu Iisus Hristos  în relațiile cu lumea care îi înconjoară. De fapt, a trăi vocația de a fi păzitori ai cosmosului și ai lucrării lui Dumnezeu în lume este parte esențială a unei vieți virtuoase, nu constituie ceva opțional și nici un aspect secundar al experienței creștine.
Arhim. Teofan Mada

Recomandările redacției