Comuna Pleşcuţa este o comunitate aşezată pe Valea Crişului Alb, cândva avea o industrie destul de bună în exploatarea carierelor de piatră unde asigura o mare parte a forţei de muncă din localitate şi chiar din zonă. Din păcate acum mai funcţionează doar o carieră de piatră dar cu un randament mai slab, dealurile sunt acoperite cu păduri din specii foioase şi răşinoase mai puţin.
Sâmbăta trecută au avut loc două activităţi în comună, prezenţa fiind foarte numeroasă. În acest an organizatorii au reuşit să îmbine tradiţia portului popular de pe Valea Crişului Alb  „Comori de Suflet Românesc” cu Endurocross-ul.

Am stat de vorbă cu organizatorul activităţilor, Cătălin Mocuţa, iată ce ne-a spus:
„Campionatul Naţional Endurocross a ajuns la cea de-a doua etapă, vin cu drag în această zonă, o iubesc cel mai mult, avem un traseu minunat unde se desfăşoară concursul. Acest traseu are o lungime de 12 kilometri adică înconjoară periferia Pleşcuţei. Pe acest drum avem diferite urcări şi coborâri pentru cei cu multă adrenalină. Clubul pe care îl coordonez a luat naştere în anul 2012. Vă pot spune că mă pot baza pe sprijinul sponsorilor şi a prietenilor. Ce vedeţi aici sunt peste 70 de participanţi din toată ţara, după terminarea concursului vom servi un gulaş şi vom participa şi noi la programul Comori de Suflet Românesc”.
„Comori de Suflet Românesc”
Acest program cultural cu tradiţii şi îmbrăcăminte specifice care mai de care a ajuns la ediţia a III-a la Pleşcuţa. Aici au fost prezenţi un număr mare de spectatori, au venit tineri din comunele limitrofe, mai ales că a fost vorba şi de acest concurs de motocross.
Mulţi locuitori vorbeau că au lăsat animalele pentru câteva ore pentru a admira spectacolul pe două roţi dar să vadă şi spectacolul folcloric. Prezentatoarea Diana Mihuţ a spus că aceşti tineri dansatori ne prezintă ce ştiu mai frumos din zonă.
În deschiderea spectacolului au prezentat câteva dansuri ansamblurile: „Ansamblul Busuiocul” din Sântana şi Şicula, a urmat o tânără speranţă, Riana Giurgelea de la Vîrfurile, „Ansamblul Pădureanca” din Chisindia, „Crăiţorii Munţilor” din Tisa-Nouă şi „Ansamblul Junii Zărandului” din Pleşcuţa.
Un popor fără tradiţie dispare
Am avut prilejul să discut cu părintele paroh de la Budeşti, o localitate cu 13 persoane care se chinuie să păstreze tradiţia şi obiceiul din satul lor. Chiar dacă sunt doar 13 suflete, se mai alătură acestora şi alţii care sunt plecaţi din localitate.
Iată ce ne spune părintele Marcel Dorin Drăgan: „avem o biserică nouă, iar pe data de 9 iunie sărbătorim hramul bisericii, aceasta fiind sărbătoarea Înălţării Domnului. Cu această ocazie în satul Budeşti sunt invitate mai multe ansambluri culturale din zonă şi din judeţul nostru, mulţi vin să admire frumosul peisaj din zonă.”

Recomandările redacției