Potrivit unei hotărâri, de vineri,  a Centrului Local de Combatere a Bolilor Arad, se va interveni în focarele de pestă porcină africană care evoluează în exploatațiile  din localitățile Aciuța, Olari, Ignești, Bocsig, Pilu, Pleșcuța Sântana, Tălagiu, Zăbalț, Lupești, Horia, Gura Văii, Mermești, Buteni, Satu-Mare, Secusigiu și Munar. De asemenea, se va interveni pe fondurile de vânătoare 49 Mânerău, 55 Moneasa, 66 Troaș, 67 Săvârșin, 60 Dumbrava, 65 Slatina de Mureș, 59 Mădrigești, 37 Bătuța și 69 Recea.

Mai mult, se interzic „drumețiile, raliurile, competițiile sportive, activitățile turistice și de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri și alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale județului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate și nemarcate etc.), cu excepția vehiculelor care desfășoară activități autorizate în zonă. Fac excepție competițiile și activitățile care se desfășoară pe drumurile de interes național, județean și local, cu aprobarea administratorilor acestor drumuri”.

Prin aceeași hotărâre, se instituie obligativitatea tuturor utilizatorilor de vehicule care desfășoară activități autorizate pe toate drumurile/terenurile din zonele împădurite ale județului Arad, de a proceda la dezinfectarea acestor vehicule la ieșirea din zona/perimetrul exploatațiilor forestiere, folosind produsele autorizate în temeiul Regulamentului privind produsele biocide (BPR). Conducătorii vehiculelor au obligația de a prezenta la solictarea organelor de control dovezi privind substanța/substanțele pe care le folosesc la dezinfectare, precum și dovada că acestea sunt produsele autorizate în temeiul Regulamentului privind produsele biocide (BPR).

Responsabilii fondurilor de vânătoare din județul Arad au obligația de a efectua verificări pe terenurile pe care le administrează, în vederea depistării cadavrelor de porci mistreți, precum și de a lua măsurile de ecarisare a acestora, conform procedurilor prevăzute în actele normative în vigoare.

Persoanele care dețin porci au obligația creşterii acestora în adăposturi împrejmuite, fără ca porcii să aibă posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu porci domestici din alte exploataţii sau cu porcii mistreți. Creşterea porcilor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri este interzisă.

Se interzice lăsarea liberă a câinilor pe terenurile aparținând domeniului public.

Recomandările redacției