Spectacolul “Orașul nostru”, în regia lui Cristian Ban, producție a Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad își înscrie încă un premiu în palmares. Este vorba despre Premiul special al juriului în cadrul Festivalului Comediei Românești – festCO 2018 – eveniment desfășurat la București în perioada 20 – 27 mai.
„Povestea Festivalului Co­mediei Românești – festCO începe în anul 2003, din dragoste pentru pofta românească de râs și pentru piesele care o stâr­nesc. Cele 15 ediţii desfăşurate până anul acesta au adus împreună teatre din ţară şi din străinătate, teatre de stat precum şi companii independente. Pe lângă deja cunoscutele sec­țiuni dedicate dramaturgiei ro­mânești, anul acesta festCO a devenit un carusel al bunei dispoziții. Multe surprize, premiere în România și mai ales multe hohote de râs au definit anul acesta festCO 2018”, conform organizatorilor evenimentului.
Pe lista premianților festCO 2018 s-au înscris nume importan­te din lumea teatrală românească. Astfel, spectacolul „Breaking News” după “Ultima oră” de Mihail Sebastian, adaptare şi regie Mircea Cor­nişteanu, producţie a Teatrului de Comedie, a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol. Același spec­tacol a câştigat şi premiul pentru Cea mai bună regie (Mircea Cornişteanu), premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal (George Mihăiţă pentru rolul Grigore Bucşan), şi premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Eugen Racoţi).
Carmen Tănase, cea mai bună actriță
Distincţia pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a fost câştigată de Carmen Tănase, pentru rolul din spectacolul „Şi negru şi alb şi gri” – text şi regie Mimi Brănescu, producţie a Teatrului Metropolis. Pentru un rol din acelaşi spectacol, actriţa Natalia Călin a obţinut premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.
La categoria Cea mai bună scenografie, premiul a fost câştigat de Adrian Damian (decor) şi Andrada Chiriac (costume) – pentru spectacolul „Jurnalul lui Robinson Crusoe” după Gellu Naum, regia Mihai Mănuţiu, producţie a Teatrului Odeon.
Actriţei Maia Morgenstern i-a fost acordat un Premiu de excelen­ţă „pentru o carieră extraordinară“.
Tot în cadrul Galei au fost decernate şi premiile pentru Con­cursul de Comedie Românească, ediţia a XII-a. Premiul I a fost câştigat de dramaturgul Ştefan Caraman pentru piesa „Se tot pot scrie poveşti de dragoste”.
(I.P.)

Recomandările redacției