Actorii-elevi de la AMIFRAN şi Luna Francofoniei în România

0
256

Nu mai este de mult o noutate faptul că AMIFRAN Arad figurează de mai bine de zece ani în calendarul evenimentelor culturale pe care Institutul Francez din România le organizează cu ocazia Lunii Francofoniei.

Spectacole precum „Ruy Blas“ după Victor Hugo, „Au revoir a la prochaine“ de Liana Didilescu, „Prinţesa şi porcarul“ de Dumitru Solomon, „Cu dragostea nu-i de glumit“ de Alfred de Musset, „Misterele Iubirii, misterele vieţii“, „Bătălie navală“ şi „ONU cea mică“ de Jean-Michel Ribes, „Mai bine să nu visezi“ după A. P. Cehov, „Ţarul“ după Bulgakov au fost, rând pe rând, invitate la Bucureşti iar prestaţia elevilor arădeni a fost apreciată de publicul Capitalei pe diverse scene, precum Sala „Rapsodia“, Teatrul „Ţăndărică“, Sala „Elvira Popescu“ sau Salşa Liceului „Anna de Noailles“.

Profesorul Florin Didilescu, fondatorul AMIFRAN, sufletul, prietenul şi părintele spiritual al elevilor-actori ne-a declarat despre această amplă manifestare francofonă: „Ca o confirmare a aprecierii de care se bucură «amifranii» ca promotori ai francofoniei în rândul tinerei generaţii, şi nu numai, anul acesta Institutul Francez din România a invitat spectacolul «Auto-psy de petits crimes innocents» după texte de Gerald Gruhn şi Vasile Leac pentru trei reprezentaţii: la Bucureşti în Sala „Elvira Popescu“ în data de 14 martie, la ora 18,30; la Craiova, în Sala Facultăţii de Teatru, în data de 15 martie, ora 18,00 şi, în fine, la Timişoara, la Teatrul Maghiar „Csiki Gergely“, în data de 18 martie. Spectacolul, care tratează problemele adolescenţilor, punând faţă în faţă poveştile a doi copii prveniţi din medii sociale total diferite, este susţinut de următorii elevi: Patricia Batki, Andreea Lupei, Tudor Rusan, Edward Horvath, Valentin Sas, Robert Batki, toţi elevi de la Colegiul Naţional «Moise Nicoară», Cristina Pavel de la Liceul German «Adam Muller Guttenbrunn» şi Sara Codreanu de la Colegiul Naţional «Elena Ghiba Birta».

amifran-2

Trebuie să menţionăm că generosul proiect este posibil datorită sprijinului financiar al Institutului Francez din România.

În Arad, Ziua Internaţională a Francofoniei, care se sărbătoreşte în 20 martie, va fi marcată luni, 21 martie, la ora 17,00 la Sala „Studio“ a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“. Cu această ocazie Clubul „Richelieu“ Arad Mureş va premia participanţii la Concursul „Dis-moi les dix mots“ precum şi la cel de haiku, iar amifranii vor juca pentru publicul arădean spectacolul „Auto-psy de petits crimes innocents“ după Gerald Gruhn şi Vasile Leac.

Iar faptul că unul dintre autoriii piesei – l-am numit pe Vasile Leac – este arădean, nu face decât să sporească intersul spectatorilor pentru acest spectacol în franceză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.