anonimo„Anonimul veneţian” de Giussepe Berto în regia lui Ion Ardeal Ieremia se va juca în cadrul programului Luna plină de teatru marţi, 29 ianuarie 2013 de la orele 19 în sala mare.
„Anonimul veneţian” îi are ca protagonişti pe Zoltan Lovas şi pe Claudia Ieremia şi este unul dintre cele mai de succes spectacole ale instituţiei tea­trale, făcând parte din repertoriul cu­rent din 1999 şi până în 2006, peri­- oadă în care s-au jucat mai bine de 100 de reprezentaţii.
Giuseppe Berto este scriitor şi scenarist italian care a trăit între 1914 şi 1978. Piesa „Anominul veneţian” a scris-o atunci când i s-a solicitat un scenariu de film, părându-i-se că su­biectul este mai potrivit pentru a fi jucat pe scenă, decât pentru o peliculă. Până la urmă „Anonimul veneţian” a stat la baza unui film în regia lui Enrico Maria Salerno. Astfel, subiectul piesei a devenit cu­noscut peste tot în lume, „Anonimul ve­neţian” fiind de atunci încoace montat cu succes de multe teatre, mai ales în Italia.
Titlul „Anonimul veneţian” se referă la o piesă muzicală aparţinând unui compozitor veneţian din perioada preclasică şi care în timp a fost atribuită lui Tomaso Albinoni sau lui Antonio Vivaldi, pentru ca în final specialiştii să o considere ca aparţinând lui Alessandro Marcello. Piesa este un concert în sol minor pentru oboi şi orchestră de coarde şi apare ca un laitmotiv în drama lui Giuseppe Berto.
Iată invitaţia Mihaelei Balint, purtător de cuvânt al Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad la reprezentaţia din această seară: „un spectacol superb, doi actori minunaţi, un regizor inspirat! Vă aşteptăm să fiţi din nou alături de noi, la un spectacol cu şi de poveste, care emoţionează ori de câte ori Claudia Ieremia şi Zoltan Lovas dau viaţă fascinantei poveşti a lui G. Berto!”
„Luna plină de teatru” este un program al Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad care se desfăşoară pe parcursul lunii ianuarie şi prin care se doreşte atragerea spre cultură a celor care nu frecventează în mod obişnuit sala de spectacol. Vor avea loc în total 19 reprezentaţii, la preţul special de 5 lei biletul. Pentru că până acum în cadrul programului „Luna plină de teatru” majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa închisă, reprezentanţii instituţiei teatrale vă sfătuiesc să vă procuraţi din timp bilete.

Recomandările redacției