Actualitate agricolă, pe scurt

0
404

*Vinificație. S-a încheiat perioada de depunere a Planurilor individuale privind reconversia la vie. „În județul Arad s-au depus, în cadrul campaniei derulată pe anii 2014-2015, un număr de 32 de planuri (dosare) pentru 261,24 hectare în total, tere­nuri făcând parte din bazinul viticol al Județului Arad, adică în Podgorie“ a precizat Ioan Martin, directorul executiv al Direc­ției pentru Agricultură a Județului Arad.
aratura bocsig*Lucrări ce urmează. În domeniul agricol, în funcție de evoluția meteo, în perioada următoare se vor face, după cum ne-au spus specialiștii câteva lucrări specifice. Vorbim de „fertilizarea culturilor de toamnă, cu îngrășăminte complexe – la cei ce nu au făcut asta în toamnă; fertilizarea fazială (cu azot) specifică perioadei; finalizarea arăturilor adânci, conti­nuare a celor din toamnă“. Ar mai fi de spus că suprafața agricolă a jude­țului Arad este de 350.866 hectare.
*Juninci austriece. După cum am aflat, junincile de reproducție achiziționate de agricultorii arădeni – prin sprijinul acordat conform HG 873/2014 –  au fost aduse din Austria, la prețul de 1650 euro fiecare, Ministerul acordând 5.000 lei ca sus­ținere. Județul Arad fiind în topul cu cele mai multe dosare de solicitare și cele mai multe dosare aprobate.
*Carență legislativă. 31 de dosare înaintate la termen a unor agricultori arădeni n-au putut fi procesate conform HG 873/2014 datorită unor neconcordanțe legis­lative. Este vorba de situația unor certificate de producător „emise în perioada 3-10 noiembrie 2014, puse sub semnul îndoielii din cauza schimbării legislației“. Conform spuselor directorului din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață – citat de publicația „Lumea satului“ (pe decembrie 2014) – „situația va fi corelată și fermierii vor primi ajutorul indiferent dacă certificatul a fost eliberat sau nu în perioda 3-10 noiembrie. (…) Noi i-am înregistrat pe toți cei care au fost în această situația și vom face corecturi“.  (F.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.