turn Covasint* Covasînț. Administrația comunei Covăsînț își propune ca în perioada imediat următoare să facă demersurile pentru a putea face lucrări de reabilitare a străvechiului Turn din localitate. Intenția este, după cum ne spunea primarul Traian Balint „de a face demersurile cerute de lege pentru a putea transforma acest monument străvechi în emblemă a comunei. Fiind cunoscut în zonă, noi vrem să rezolvăm (și) accesul vizitatorilor la el“. După unele scrieri istorice, Turnul din Covăsânț face parte din Cetatea Tornea, existând informaţii că în 1526 era locuită, Turnul fiind se pare  rămăşiţa unei biserici construită de populaţia de origine dacă existentă pe aceste meleaguri și încreştinată între anii 115-130, conform unor surse istorice.
* Moneasa. La Moneasa s-a desfășurat recent o întâlnire a posesorilor de păduri și pășuni – indivi­duali ori reuniți în asociații ori composesorate – la care a fost invitat și inginerul Adrian Nogea, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Discuțiile au avut ca subiect principal noile stipulări legale în virtutea cărora, de anul viitor și aceste categorii vor putea accesa fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.
* Pecica. Câteva zeci de elevi pecicani au beneficiat la începutul acestei luni de o vizită la Mako, beneficiind de stipulările proiectului transfrontalier derulat de Consiliul Judeţean Arad – prin Centrul Cultural Judeţean și primăria oraşului Mako (Ungaria), intitulat „Green House”. Acesta cuprinde şi vizite de documentare a 400 de tineri între 14 şi 18 ani, de această oportunitate beneficiind 38 de elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica. Copiii pecicani au primit informaţii ecologice complexe, vizita încheindu-se cu cvâteva ore petrecute la Parcul de Aventură de la Makó. Proiectul este finanţat prin programul de Cooperare transfrontalieră România – Ungaria, prin el construindu-se și câte un Centru de Informare şi Educare în Protecţia Mediului în Mako şi în comuna arădeană Căsoaia. (F.B.)

Recomandările redacției