V-am promis să vă prezint, starea zonelor ce le-am cuprins în  – la margine de Arad în anul 2016. Am început cu marginea din est, pe care am zugrăvit-o în stil „actualist”, și continui cu marginea din nord-est, mai precis cu str. Zărandului și str. Petru Rareș, adică cu poarta de intrare dinspre Oradea.
Un blestem urmărește Aradul, ca un făcut, nici nu pot să-mi explic, la fiecare intrare în oraș, tronează maldăre de gunoaie și ruine. Porțile orașului ne reprezintă, de la început contribuind la o primă impresie. Administrația și Comisia de Urbanism din CLM au numit un serviciul, regie, o persoana, care să asigure civilizație și urbanism la margi­nea și porțile orașului? Fotografiile anexate  dovedesc că, în Arad sunt zone administrate necorespunzător, empiric, fără regulamente ce trebuie respectate, fără stăpân. De fiecare dată, când ne angajăm într-o competiție, fie pentru o capitală a culturii, capitală verde, și atâtea altele, trebuie să începem cu remedieri, curățenie și ordine, iar apoi să tratăm subiectul competiției. De fiecare dată începem cu domenii ce ar trebui să fie stăpânite și rezolvate în urbanismul curent. Urbanism, o noțiune complexă, ce cuprinde domenii în care au atribuții polițiile, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu, Apele Române și altele.
Intrarea în oraș, poarta din spre Oradea, prezintă gropi în asfalt și boala cronică a capacelor de canale. Gunoaiele stau în mormane. Impresiile și aspectul actual al acestei importante artere de circulație, nu se pot povesti, trebuie ca măcar unul dintre consilierii CLM să o parcurgă „în interes de serviciu” , apoi să caute care este instituția care răspunde de gropile din asfalt, de gunoaie, de capace. Să analizeze în plenul CLM responsabilitatea și seriozitatea celor ce le tolerează. Oare „Drumuri municipale Timi­șoara” cum se descurcă? Și la Arad era cândva, o instituție asemănătoare cu cea similară din  Timișoara.

 

Recomandările redacției