A cum 97 de ani, la 15 octom­brie 1922, România trăia unele dintre cele mai frumoase moment ale istoriei ei: încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari, scrie click.ro.
Deși preluase povara Tronului încă din 1914, după moartea Regelui Carol I, cuplul regal al țării moștenise o „Românie Mică”, dar care, odată cu miraculosul an 1918, devenise „dodoloață”. Iar încoronarea ce s-a petrecut – tot simbolic – în Alba Iulia unirii lui Mihai Viteazul, dar și a Marii Uniri petrecute cu 4 ani mai devreme, s-a dorit a consacra pe monarhii țării drept suverani ai acelei Românii Mari, „primii regi ai tuturor românilor”.
La 15 octombrie 1922, de la ora 9.45 dimineaţa, în faţa a zeci de mii de suflete româneşti adunate în Alba Iulia, marea festivitate a început printr-o liturghie săvârşită de un sobor de preoţi în fruntea căruia se afla Mitropolitul-primat Miron Cristea, viito­rul prim Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ro­mâ­ne. Cum Vaticanul îi interzisese lui Ferdinand, catolic de religie, să fie încoronat într-o bise­rică ortodoxă, ameninţându-l cu excomunicarea, s-a găsit o formulă de compromis.
Visul României Mari a durat doar până în 1940
Fireşte, elementul de dezbinare româ­nească nu putea lipsi nici atunci, nici măcar la acel moment absolut unic şi c-o putere de simbol uriaşă. Opoziţia politică, în frunte cu şeful Partidului Naţional Român, respectiv cel al Partidului Ţărănesc, Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, dar şi cu marele erou de război, mareşalul Alexandru Averescu, a considerat toată manifestarea drept o „petrecere a familiei Brătianu”, I.C Brătianu fiind primul-ministru al guvernului liberal şi cel mai influent politican al vremii.
Din păcate, visul României Mari nu avea să reziste în realitatea lui statală decât două decenii, până la ziua de 26 iunie 1940, când ultimatumul sovietic a dus la cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, urmată de 30 august 1940 când, prin impunerile Dictatului de la Viena, România a fost silită de Germania lui Hitler să cedeze Ungarie jumătate din teritoriul Transilvaniei.

Recomandările redacției