Spuneam că în situații de dezastre naționale, continentale sau mondiale întotdeauna apar indivizi lipsiți de scrupule care profită de suferința oamenilor pentru a se îmbogăți. Cu cât situația durează mai mult, cu cât mai mulți oameni mor, averile acestor șacali cresc exponențial. Este ca în Ciuma lui Camus, un speculant mărunt devine proprietar de restaurante și adună o avere uriașă de pe urma nenorocirilor oamenilor, devine un om puternic și influent, capabil să mituiască autoritățile, inclusiv armata, pentru a mijloci evadări din orașul aflat în carantină. În momentul în care ciuma a fost eradicată, individul s-a sinucis. Asemenea indivizi, care profită de nenorociri, au apărut deja și pe seama corona­virusului și, cu certitudine, se vor înmulți. Este inevitabil, dar imensul pericol este intrarea în acest joc cinic al unor țări, guverne sau partide politice care guvernează. Scriam că starea de urgență decretată de către Klaus Iohannis poate duce, prin preve­derile ei, la numeroase abuzuri și jocuri politice care în alte împrejurări nu ar fi posibile, dar că nu îl bănuiesc pe președinte de intenții necurate și că nu el este cel care trebuie să prevină toate posibilele abuzuri. Atunci, cine? Păi, să vedem… Cine dispune de creiere cenușii specializate pe diferite domenii, cine are în soldă analiști și sociologi de excepție, care pot să prevadă cu mult înaintea unui dezastru ce fenomene ar putea să apară?
Știe toată lumea răspunsul, serviciile secrete. Sunt absolut convins că atunci când a fost definită starea de urgență, specialiștii serviciilor secrete au analizat bob cu bob fiecare paragraf, fiecare măsură care trebuie luată și au stabilit cu precizie la ce poate duce fiecare dintre aceste măsuri.
Ce ar trebui să facă, în acest caz, serviciile? Simplu, să se implice direct în limitarea sau, dacă este posibil, împiedicarea acelor fenomene. Cu siguranță, pot să facă acest lucru, cu condiția să fie cu adevărat total independente, să fie naționale, deasupra guvernelor și nu subordonate politic sau amestecate în interese de clan, partid sau, mai rău, antiromânești. Tare mă tem că există, în interiorul serviciilor, indivizi sau tabere care sunt profund implicate în asemenea jocuri, dar sper că sunt mai puțini decât ceilalți, cei adevărați. Celor adevărați le revine sarcina de a-i elimina de urgență pe cei nocivi, să facă o curățenie generală și să pună piciorul în prag, să nu mai accepte nicio subordonare politică. Știu că nu este ușor, dar se poate! Doar așa ar putea să-și justifice cu adevărat existența!

Recomandările redacției