Acuzaţii grave: Guvernul dă bani de la stat pentru a salva 3 mari corporații

0
638

Acuzaţii grave: Guvernul dă bani de la stat pentru a salva 3 mari corporații

Deputatul USR, Claudiu Năsui, susține că Executivul pregătește o schemă prin intermediul căreia să acopere pierderile a trei mai corporații folosind banii contribuabililor.  

Ce se întâmplă în practică? Există corporații care asigură creditul comercial, adică facturile emise care nu sunt încă plătite. De ce și-ar asigura cineva o factură? Tocmai ca să fie sigur că își va lua banii pe ea. Dacă un client nu plătește, întreprinderea își ia banii de la asigurator, după care asiguratorul se întoarce împotriva rău-platnicului. În România activează 3 mari corporații care primesc bani buni ca să asigure facturi. Au făcut profituri frumoase până acum, iar lucrul acesta nu este rău. Își asumă un risc și e normal să fie plătite pentru asta. Problema vine atunci când riscul chiar începe să se materializeze. Conform propriilor lor contracte, aceste corporații ar trebui acum să plătească facturile asigurate. Exact la fel cum un asigurator, care ne vinde o poliță CASCO, trebuie să ne despăgubească atunci când se întâmplă un accident.

Dacă estimează riscurile bine și fac analiza cum trebuie, profiturile sunt bune. Anul acesta, însă, din cauza crizei provocate de pandemie, facturi asigurate nu s-au mai plătit. Așa că, asiguratorii trebuie acum să le plătească. Ce treabă are guvernul României în toate astea? Aparent totul este un aranjament contractual între privați, doar că aceste corporații ar prefera să nu plătească acum că daunele sunt mari. Așa că vor ca guvernul să plătească în locul lor, evident cu banii noștri. Schema nu este nouă. Când lucrurile merg bine facem profit și luăm dividende. Când merg prost, facem lobby la guvern să ne acopere pierderile din banii contribuabililor. Se numește „privatizarea profiturilor și socializarea pierderilor”.

Faptul că aceste corporații preferă să lase guvernul să plătească din banii contribuabililor obligațiile lor este de înțeles. Cine nu ar vrea să vină guvernul să-i plătească cheltuielile? Faptul că un guvern chiar întreține ideea asta este grav pentru că ne arată cât de puternice pot fi unele grupuri de interese concentrate în guvernul României. ”, scrie Claudiu Năsui.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.