Acuzații în cazul deceselor de covid: „Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză”

0
1197

Horațiu Moldovan, secretar de stat, a afirmat în urmă cu trei zile faptul că sunt raportate multe decese la pacienții care mor din altă cauză. Acesta susține că sunt foarte mulți raportați decedați în urma infecției de covid, aceștia având chiar și cancer în stadiu terminal lucru ce oricum ducea la deces, deci nu pot fi considerați neapărat „omorâți” de virus. 

„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat dr. Horațiu Moldovan, luni seara, la Antena 3.

După toate aceste declarații, automat, foarte multe persoane au fost puse pe gânduri în legătură cu situația reală în cazul deceselor. În legătură cu acest subiect a fost întrebat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în cadrul unei emisiuni televizate de la Digi24, difuzată în data de 7 mai 2020. Răspunsul acestuia a fost unul prin care explica de ce s-a ales o astfel de raportare a deceselor: „Trebuie să ne gândim că fiecare din acești decedați avea și infecție cu noul coronavirus. Noi ținem să raportăm orice infecție cu coronavirus. Cei care aveau comorbidități nu le aveau de cu o zi înainte. Le aveau de ani de zile. Faptul că a intervenit o infecție cu coronavirus poate să fi grăbit decesul pentru o boală cronică, dar avea acea infecție cu coronavirus”. În continuare, Nelu Tătaru a mai adăugat și faptul că: „Față de alte țări care nu raportează – și mă refer aici la Germania – decât cazuri strict fără comorbiditate, care au murit de infecție COVID, am ales, și la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care ne-a cerut să raportăm fiecare caz de infecție cu COVID, am ales să raportăm inclusiv cazurile decedat care aveau infecții COVID”.

În urma afirmațiilor făcute de cei doi, multe persoane s-au arătat deranjate de modul de abordare a problemei. Sunt de asemenea și câțiva care consideră logică declararea decedaților în urma infectării cu covid pentru că, spun aceștia, chiar și în stadiu terminal de boală, persoanele în cauză poate mai aveau de trăit o perioadă destul de lungă: „Și câți din cei cu comorbidități ar mai fi dus oricum ani, în condiții normale? Asta e întrebarea. Evident că virusul în mod direct nu e atât de periculos, dar dacă ai probleme respiratori, cardiace sau de altfel fel e mai rău pentru tine”, a fost comentariul unui cititor. 

Desigur, printre cei care consideră logică metoda raportării și cei care se simt mințiți se numără și persoane care văd din toată această raportare ceva ce are la baza politica și banii Uniunii Europene. Din nefericire, fiecare persoană are propria părere și teorie, autoritățile nereușind deocamdată să îi facă pe toți să creadă în același lucru, nici măcar atunci când vin în fața românilor cu dovezi clare. Mulți sunt cei care încă mai cred că acest virus nu există sau că totul ține de un proces de manipulare a populației. Pentru moment, românii rămân reticenți la orice declarație dată de autorități și la tot ce ține de virus, fiecare având propriile nelămuriri. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.