Adam Crăciunescu, şeful RNP şi protectorul directorului Direcţiei Silvice Arad, a fost pus sub control judiciar

2
766

padureCastelul din cărţi de joc de la Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva începe să se prăbuşească. Directorul general al instituţiei, Adam Crăciunescu, fost director al Direcţiei Silvice Arad şi protector al actualului director Teodor Ţigan, a fost pus sub control judiciar, într-un dosar în care este cercetat şi Ilie Sârbu, vechiul său partener de afaceri, după cum spun gurile rele. În dosar mai apare, printre alţii şi numele lui Viorel Hrebenciuc. „În calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, inculpatul Crăciunescu Adam a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul suspectului Sîrbu Ilie, refe­ritoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice afe­rente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pă­dure de peste 40.000 de hectare. În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. După ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă(cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii […] Faţă de inculpatul Crăciunescu Adam s-a dispus măsura controlului judiciar”, se arată întrun comunicat de presă al DNA.
Mai marii RNP s-au făcut că nu văd cele întâmplate la Arad
Potrivit oamenilor legii, Crăciunescu are de îndeplinit mai multe obligaţii, dacă doreşte să rămână în libertate, una dintre acestea fiind să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. În cazul în care nu va respecta respectivele obligaţii, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Problemele cu legea cu care se confruntă Crăciunescu vin în contextul în care, din informaţiile noastre, de-a lungul timpului, Teodor Ţigan, directorul Direcţiei Silvice Arad s-a lăudat atât cu faptul că este prieten cu directorul RNP, cât şi cu faptul că l-ar fi ajutat pe Ilie Sârbu (cel care l-a sprijinit pe Crăciu­nescu să ajungă director al RNP) să obţină diverse dotări la casă din material lemnos cu ajutorul unei persoane foarte cunoscute în Arad şi Timişoara. Dacă aceste lucruri se dovedesc a fi adevărate nici nu ar mai trebui să ne mire că verificările făcute la ocoalele silvice Gurahonţ şi Valea Mare nu au fost făcute aşa cum ar fi trebuit, că acţiunile de control au fost tergiversate, fără ca RNP să ia vreo măsură. De altfel, nu ar mai trebui să ne mire nici faptul că la multe dintre întrebările noastre, trimise pe adresa RNP Romsilva am primit doar răspunsuri evazive.
De menţionat că la Gurahonţ, rezultatele unui control făcut în luna iunie au fost aduse la cunoştiinţa IPJ abia în luna octombrie. Ne întrebăm astfel cum se justifică timpul pierdut? Ce măsuri au fost luate la Gurahonţ? De ce s-au descoperit lipsuri doar în cantităţi infime?
Jaf la ocolul Silvic Valea Mare
O altă problemă, poate cea mai mare, cu care se confruntă Direcţia Silvică Arad, este jaful de la Ocolul Silvic Valea Mare, unde a fost nevoie de intervenţia unui localnic pentru a se descoperi arborii tăiaţi la nivelul solului. Trebuie spus că, potrivit informaţiilor noastre, la depozitul de la Valea Mare a fost făcut un control, unde s-a descoperit lipsuri de doar 450 de metri cubi, o cantitate infimă. De menţionat că şeful de depozit de acolo e tatăl unuia dintre pădurarii care au cele mai mari lipsuri din gestiune.
Gurile rele susţin, de asemenea, că Teodor Ţigan ar fi împiedicat controlul desfăşurat la Pădurea Somoş, unde sute de arbori au fost doborâţi, iar cioatele au fost scoase cu ajutorul unui buldozer, pentru a face loc unui ţarc construit în mod nejustificat. Iniţial, reprezentantul Gărzii Naţionale de Mediu, care a făcut un control la Somoş s-a exprimat că ceea ce a văzut acolo este un „atentat la siguranţa naţională”, după cum ne povestesc martorii, ulterior, sursele noastre ne informează că s-a descoperit o lipsă de doar 0,98 metri cubi. De altfel, buldozerul a ajuns la Somoş trimis fiind de unul dintre prietenii lui Ţigan, prieten care deţine o firmă care lucrează la Gurahonţ şi care se implică şi în angajarea unor persoane de sex feminin.
Investiţie nejustificată
Revenind la investiţia de la Chişineu-Criş, lucrare, în valoare de 1.606.544 lei, efectuată  de  SC J&K Wildlife din Cristuru Secuiesc, trebuie spus că Ţigan ar fi povestit, potrivit surselor noastre că i-ar fi fost impusă de Crăciunescu, în timp ce reprezentanţii RNP spun că a fost făcută la cerea DSA.
De menţionat că pe adresa Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice a fost trimisă o petiţie prin intermediul căreia autorităţile de la Bucureşti erau informate că  s-a depus la instanţă o cerere de suspendare a contractului de lucrări încheiat între Direcţia Silvică Arad şi SC J&K Wildlife din Cristuru Secuiesc. În document se arată că există un studiu de fezabilitate realizat în 2013, din care reiese că investiţia nu se justifică din punct de vedere economic, existând posibilităţi extrem de limitate de amortizare, mai mult decât atât, referatul întocmit de Compartimentul Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Arad nu a avut avizul favorabil. Autorii petiţiei mai arată că în perioada în care pădurea a fost tăiată era interdicţie totală de lucru în zonele de linişte. De asemenea, şi Direcţia Silvică Arad a fost înştiinţată că acolo unde s-au făcut defrişări se afla o zonă de linişte şi protecţie pentru cerbii lopătari. Cu toate că şi ţarcul construit la Argeş a provocat pierderi de peste şase miliarde, lucrarea de la Somoş a primit undă verde. Toate acestea îi fac pe unii silvicultori să afirme că „Ţigan conduce direcţia ca pe firma proprie”. „În perioada februarie-mai, Teodor Ţigan şi-a permis să plătească penalizări de 500.000 de euro pentru un contract. De altfel, sub directa lui îndrumare, lemnul direcţiei este comercializat în interes personal. A se vedea transporturile efectuate cu TIR-ul în Ungaria, împiedicarea controalelor, subordonarea şefilor de ocoale şi încercarea de a bloca cercetările”, susţin surse din rândul silvicultorilor.
Controale de faţadă
Neregulile săvârşite în zona Căpâlnaş ne-au fost semnalate de localnici, care susţin că unul dintre prietenii directorului, şeful districtului numărul 2 de acolo a fost ocolit de controale, iar când acestea s-au făcut, au fost doar de faţadă. Oare Direcţia Silvică şi ITRSV-ul a rămas fără personal de control? De altfel, ne mai întrebăm ce a făcut ITRSV-ul în cazul tăierilor ilegale de la Valea Mare şi Gurahonţ şi de ce nu controlează şi Districtul numărul 2 de la Valea Mare? Să conteze oare atât de mult faptul că inspectorii de la Arad îşi au birourile în clădirea Direcţiei Silvice?
Cazul Nadăş
Din informaţiile noastre, în momentul în care s-a pus problema retrocedării pădurii de la Nadăş, RNP a cerut DSA să trimită pe cineva în Ungaria, pentru a se documenta asupra cazului. Gurile rele spun că Ţigan l-a trimis pe prietenul său, şef de ocol la Ocolul Silvic Iuliu Moldovan, care a făcut deplasări în Ungaria fără niciun rezultat. Se pare că şi acum, şeful de ocol merge aproape zilnic la clinica de la Szeged. Ne întrebăm dacă maşina sa de serviciu e folosită doar în interesul direcţiei, sau dacă e folosită şi în scopuri personale, pentru drumurile făcute la Szeged şi pentru cele făcute în scopuri „agricole”.
Dacă purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice nu ne-a răspuns ieri la telefon, reprezentantul SC J&K Wildlife, Josef Fodor, susţine că lucrarea de la Somoş a fost obţinută în urma unei licitaţii, despre care a aflat de pe SEAP, şi a fost finalizată.

2 COMENTARII

  1. CIINIII LATRAAAAA ?!!!!!????? cAcArAvAnA-(DE ‘ROMINI=RUUMINI..’ ADEVARATZI….=FRATI CU…DRUJBA, SI NU NUMAI…) trece, mai ales ca-s alegeri….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.