După razia efectuată în cursul primei săptămâni din luna octombrie, de echipaje ale Direcției Generale Poliția Locală, împreună cu DAS, DGASPC și Poliția Municipiului Arad, în cea de-a doua săptămână s-a finalizat igienizarea celor trei zone unde avusese loc descinderea, în 7 octombrie.

Adăposturi ale oamenilor străzii au fost demolate pe strada Ioan Neculce, în zona țevilor de la rețeaua de termoficare, pe strada 6 Vânători, în proximitatea Adăpostului de Noapte, precum și în capătul străzii Curtici. Cele trei areale includeau fiecare mai multe locații ocupate de persoane cu profil contravențional ori care intră în evidența instituțiilor de asistență socială. Toate au fost curățate de angajații operatorului Salubritate Deva, care au procedat la demolarea și transportarea materialelor din care au fost construite adăposturile improvizate. În două zone au rămas, însă, clădiri și containere ce pot fi folosite din nou de persoanele din categoria susmenționată. Pentru acestea, Biroul de Protecția Mediului și Serviciul Disciplina în Construcții aparținând poliției locale s-au îndreptat deja către proprietari, persoane fizice și juridice, în vederea mutării/demolării/igienizării incintelor.

De o manieră similară se acționează deja în locurile ce au făcut obiectul raziei DGPL, DAS, DGASPC și IPJ desfășurată în a doua săptămân, respectiv în dimineața zilei de marți, 12 octombrie. Atât arealul Tricoul Roșu, cât și spațiul din jurul hotelului neterminat al sportivilor de lângă Piața Reconcilierii se vor curăța rapid, iar proprietarii primesc ultimele notificări în vederea igienizării și securizării împotriva pătrunderii indivizilor care produc nesiguranță și disconfort riveranilor. După eventuala neconformare, va urma o serie continuă de sancțiuni în domeniul protecției mediului și disciplinei în construcții, până când își vor asuma igienizarea/finalizarea/securizarea proprietăților deținute.

„Primăria Municipiului Arad și partenerii săi instituționali au în vedere exercitarea unei presiuni continue asupra populației cu profil contravențional ce parazitează orașul și a numeroșilor proprietari care îi tolerează și îi încurajează pe aceștia. Acțiunea respectivelor structuri se desfășoară pe trei paliere: razii cel puțin săptămânale desfășurate în comun de patru instituții: Poliția Locală, Poliția Română, Direcția de Asistență Socială și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului; intervenția în doar câteva zile, pentru curățarea zonelor respective, cu echipele de salubrizare și  beneficiarii venitului minim garantat/persoanele condamnate penal supravegheate de polițiștii locali;actualizarea permanentă a datelor privind starea și regimul proprietății locurilor folosite de această populație și amendarea deținătorilor responsabili de starea clădirilor și terenurilor respective (datele deținute indică faptul că proprietarii sunt diverși: instituții, firme și persoane fizice domiciliate în alte orașe ori state). În cel mai pesimist scenariu, dacă situația nu va înceta, se poate ajunge la acumularea unor datorii ale deținătorilor dezinteresați ce vor conduce la executarea lor silită și, eventual, preluarea imobilelor de către primărie.

Pentru a urgenta inițierea măsurilor care să permită nu doar curățarea temporară a terenurilor/imobilelor ocupate de oamenii străzii, ci și responsabilizarea deținătorilor acestora, cetățenii sunt rugați să semnaleze aceste cazuri pe adresa de mail secretariat@politialocalaarad.ro, la numărul de telefon 0257-939, pentru a iniția măsurile legale de identificare, notificare și adoptare a măsurilor legale

DGPL va continua să informeze arădenii cu privire la progresul acestei campanii, urmând ca indiciile transmise de cetățeni privind reocuparea spațiilor în cauză de contravenienți să determine revenirea mai rapidă a echipelor mixte și intensificarea procedurilor prin care deținătorii sunt determinați să facă imobilele improprii pentru categoria socială vizată de acțiunile susmenționate”, ne-au mai comunicat cei de la DGPL Arad.

Recomandările redacției