Duminică, 19 aprilie curent s-a derulat o nouă şedinţă a Cenaclului Literar „Luceafărul“ Arad. Întrucât este singurul cenaclu cu acces liber din Arad, în acest cadru au loc mai adesea şedinţe inedite, noi oportunităţi de a intra în viaţa literară, de a debuta public tineri talentaţi.

Cenaclurile literare nu te învaţă să scrii literatură, nu îţi dă talent nici nu te obligă în vreun fel cum să scrii, să te sfătuiască ce stil ţi s-ar potrivi. Nicidecum! Cu toate acestea, un cenaclu este în opinia mea un lucru benefic, atât pentru scriitor ca individ, cât şi pentru socializarea vieţii culturale în general şi a celei literare în mod special. Cenaclurile literare sunt acele instituţii care apropie scriitorii între ei, care creează un cadru organizat de comentare pe un text literar, pe un curent sau orienatre literară. În acest cadru se creează o solidaritate de breaslă, dincolo de invidiile şi frustrările personale ale celor ce-l frecventează. De altfel orgolii şi frustrări se găsesc şi se consumă în toate mediile culturale, de la muzicieni la actori, de la pictori la scriitori. Şi totuşi, la cenaclurile literare liantul este mai puternic decât dezbinarea. Nu de puţine ori se publică cărţi de antologie ale câte unui cenaclu, mulţi dintre viitorii scriitori valoroşi debutând în acest mod.

Aradul a avut de-a lungul timpului mai multe cenacluri literare, grupate pe instituţii sau pe diferite organizaţii. Peste toate se remarca Cenaclul „Lucian Blaga“ cenaclul Uniunii Scriitorilor din România. În prezent a mai rămas cunoscut doar Cenaclul „Luceafărul“, care îşi desfăşoara şedinţele la fosta Casă de Cultură a Sindicatelor, lângă Lacul Pădurice, cenaclu condus de către scriitorul Vladimir Belity.

Ei bine, la acest cenaclu a debutat public o tânără speranţă literară. Este vorba despre Adeline Homenco, o liceeană de doar 15 ani care a avut curajul şi tupeul să citească literatură în faţa unor scriitori consacraţi. Recomandată de mine cenaclului, Adeline Homenco a citit trei proze scurte şi o poezie, titluri bine apreciate de scriitorii prezenţi, aproape în unanimitate apreciindu-i-se stilul original, sensibilitatea şi maturitatea gândirii.  Toţi cei care au comentat pe marginea textelor citite au afirmat că Adelinei Homenco nu i se poate atribui nici un stil al vreunui scriitor clasic, trăgându-se concluzia că ea scrie în stilul „vanilitic“, după titlul poeziei sale citite în şedinţă, „Vanilie“.

În partea a doua a şedinţei a citit poezie Constantin Dehelean, un scriitor consacrat, autor al unor cărţi publicate, reprezentant al vârstei mature.

Audienţa a remarcat superbele sonete cu tematică pascală, precum şi fulgurările unor terţine intitulate Efemeride. Constantin Dehelean este un poet bine cunoscut, despre al cărui har indiscutabil nu mai era necesar să se insiste.

Pe marginea textelor citite de scriitorii Adeline Homenco şi Constantin Dehelean şi-au exprimat opiniile: Vladimir Belity, Constantin Dehelean, Gheorghe Vesa, Eugen Pădurean, Alexandru Chiş, Mircea Pascariu Mircea Iovi şi Alina Iliescu.

Să-i urăm  lui Constantin Dehelean succes în continuare iar tinerei Adeline Homenco un bun venit în lumea literelor!

În şedinţa din 3 mai va citi proză Livia Ciupav.

Recomandările redacției