În ultimele zile, Gogu Maxilar a reînviat. Nu din morţi, Doamne fereşte, ci din amorţeala neobişnuită pentru primar, provocată probabil nu de calmante, ci de experimentul Mudava, adică de cursa umilitoare pentru poziţia de candidat la Preşedinţia României. Întors înfrânt şi de pe câmpul de luptă de sud, Gogu Maxilar s-a gândit să se ia din nou la trântă cu ăştia de la Arad, fiindcă la nivel de ţară s-a dovedit prea mic pentru politică.
Aşa că a ieşit cu tot felul de acuze, care mai de care mai gogonate, dar cea mai şi cea mai e legată de investiţiile unei firme japoneze. Tupeu, frate, cât casa de pe malul Mureşului, pe care şi-a ridicat-o împreună cu prietenul său care ia sute de miliarde de lei vechi de la primărie. Cică o firmă japoneză din Arad a vrut să investească şi n-a fost lăsată, fiindcă parlamentarii arădeni n-au intervenit ca să primească firma cu pricina nu ştiu ce ajutor de la guvern. Lăsăm la o parte traficul de influenţă la care îndeamnă Gheorghe Falcă, obişnuit cu afacerile cercetate de DNA, el însuşi fiind cercetat pentru acte grave de corupţie. Noroc că l-au cercetat pe vremea naşului Băselu’, că altfel astăzi ar fi făcut galerie în faţa televizorului să treacă legea cu amnistia.
Pentru Falcă, intervenţia în favoarea unei firme e ceva normal. Să ne uităm doar la licitaţia pentru tramvaie, unde Falcă ne anunţa dinainte că va cumpăra de la un anumit ofertant, adică tovarăşul Blidar, şi ne dăm seama cum gândeşte Gogu Maxilar în aceste situaţii.
În realitate, povestea cu japonezii noi o ştim de la şopârlica noastră de luni bune. Păcat că nu am spus-o la momentul respectiv, când conducerea firmei cu pricina s-a plâns unor autorităţi din Arad, altele decât primăria condusă de Gogu Maxilar. Nici nu avea cum să se plângă primăriei, din moment ce beţele în roate veneau tocmai de la unii din primărie. Mai precis, oamenii doreau să se extindă, fapt pentru care aveau nevoie de tot felul de aprobări şi de ajutor, de la primărie, dar şi de la oameni politici, în niciun caz cei pe care Falcă îi acuză şi la care japonezii au ajuns după ce li s-a respins ajutorul. Numai că, de la primărie li s-a spus japonezilor respectivi că da, se poate face, pot primi ajutor, şi la Arad, şi la Bucureşti, cu o anumită condiţie: firma X să construiască noua fabrică. Bineînţeles că japonezii au rămas interzişi. Iar nefiind de acord, s-a ajuns la respingerea ajutorului. Abia apoi, japonezii, prea târziu, au apelat la reprezentanţii USL.
Acuma şopârlica nu ştie sigur, doar bănuie cine i-a condiţionat. Noi ştim sigur, aşa cum ştiu sigur şi anumite autorităţi din Arad despre care se spune că au demarat nişte cercetări. Iar cercetările cu pricina explică şi ieşirile Gogului Maxilar, care, bine informat despre aceste cercetări, arată cu degetul spre alţii, ca nu cumva să fie el bănuit de ceva. Pe principiul hoţii strigă, hoţii.
Era să uităm: şopârlica se jură că firma care trebuia să construiască noua fabrică nu e a colegului de duplex al primarului. Noi nu suntem convinşi, dar neavând atâtea informaţii, o credem pe cuvânt. Deşi n-ar fi rău să sape cei care pot afla mai multe, să ştim şi noi dacă e aşa sau nu.

Recomandările redacției